Ünnepség

2023.08.22. 11:29

Tégláson is megáldották az új kenyeret a nemzeti ünnepünk alkalmából

Színes programokkal készült a város az ünnepre.

Kerekes-Bíró Éva

Két napos rendezvénysorozattal emlékeztek az államalapításra és államalapító Szent István királyra Tégláson. A városi ünnepséget a téglási történelmi egyházakkal együttműködésben tartották a városközpontban, ahol a hagyományos kenyérszentelés és áldás sem maradt el. A gyönyörű három kilogrammos kenyeret Sándor Enikő református lelkész áldotta meg, és Urgyán Antal görögkatolikus parókus, valamint Mézes Attila római katolikus kisegítő lelkész szentelte meg.

Minden évben egyre többen részt vesznek az rendezvényen, a hűs, árnyékos főtéren mindenkit megkínáltak az új kenyérből, amit Csobán János tősgyökeres téglási gazdálkodó szegett meg, és szeletelt fel.

A mindennapi kenyerünk a betevő falatunk fogalma felértékelődik. Egyáltalán nem természetes, hogy friss kenyeret tehetünk az asztalunkra. Tavaly láttuk, milyen szörnyű pusztítást végzett a szárazság, a könyörtelen hőség, az eső nélküli hónapok. Idén, mikor minden rendben lenne az alacsony ár jelenti a problémát a gazdáknak

– hangsúlyozta ünnepi beszédében Szabó Csaba polgármester.

teglas-unnep-kenyer
Szabó Csaba polgármester (balról) és Csobán János téglási gazdálkodó szegték meg az új kenyeret
Forrás: Barna Szilvia-archív

A városvezető kitért arra is, hogy a szomszéd országban még dúl a háború, és ez milyen hatással van az életünkre. Felhívta figyelmet, hogy az energiaválság miatt a város takarékosabb működésre tudott váltani, és gazdaságosabb megoldásokat talált, kivitelezett, és fejlesztett. A város első embere rámutatott:

Ha István király az ellenségeire, a járványok okozta pusztításokra, a gazdasági problémákra helyezte volna a hangsúlyt, soha nem alapított volna államot. Meglátta a lehetőséget, ami hosszú távon nem csak békét és jólétet hozott a magyaroknak, hanem ettől sokkal többet: nemzetünket a megmaradás és a gyarapodás útjára vezette.

Másnap a kicsiknek és nagyoknak a szervezett szórakozásé volt a főszerep a városközpontban, gyermekszínházzal és utcabállal, kellemes hangulatú közösségi térré változtatva a parkot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában