Fontos fejlesztés

2023.08.27. 14:37

Modern tornacsarnokot kaptak a püspökladányi iskolások – fotókkal

Tanévnyitó istentiszteletet és átadóünnepséget tartott vasárnap délelőtt az Erőss Lajos Református Általános Iskola

Bekecs Sándor

Hosszút út vezetett el az átadó pillanatáig

Forrás: Molnár Péter

Tanévnyitó istentiszteletet tartott augusztus 27-én a püspökladányi Erőss Lajos Református Általános Iskola. Az eseményen az intézmény életének egy másik jeles eseményét, az iskola komplex felújítási programjának befejezését is ünnepelték, melynek keretében új tornacsarnokkal bővült az egyházi iskola.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke beszédében a tornacsarnokavatóhoz kapcsolódóan a test és a lélek egységét hangsúlyozta. Mint fogalmazott, Isten az egész embert szereti, a Szentírás szerint az embert nem lehet felparcellázni test-lélek-szellem részekre. –  A fizikai mivoltunk is fontos, ezért törődik vele Isten – emelte ki. Elmondta, a most átadott fejlesztés, az iskola, s annak új tornacsarnoka a keresztény ember kultúráját kell, hogy szolgálja.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke
Forrás: Molnár Péter

Pella Pál, a Püspökladányi Református Egyházközség lelkésze az iskola történetét felidézve elmondta, írásos források szólnak arról, hogy már több mint 400 éves a református nevelés Püspökladányban. Mikor az egyházi oktatás 2011-ben újraindult a városban, akkor az intézmény fenntartói a főnixmadarat választották szimbólumuknak. – Ahogy a főnixnek két szárnya van, úgy fejlesztésünk is két támogatási forrásból valósulhatott meg. Egyrészt egyházi forrást nyertünk, 500 millió forintot, valamint további 413 millió forint állami támogatást – osztotta meg. A beruházás alapkövét 2017-ben rakták le.

Pella Pál, a Püspökladányi Református Egyházközség lelkésze
Pella Pál, a Püspökladányi Református Egyházközség lelkésze
Forrás: Molnár Péter

A lélek a legerősebb erőforrás 

– Az iskola névadójó, Erőss Lajos épp százharminc éve kezdte meg püspökladányi lelkipásztori szolgálatát, s száztizenöt éve választották meg a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének. Avatásakor elmondott beszédében úgy fogalmazott: az erőforrás nem más, mint Isten lelke, s a feltétele ennek a léleknek a hívőkkel való közöltetése – mondta köszöntőjében Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: Isten lelke örök és kifogyhatatlan, mindannyiunk számára rendelkezésre áll. Diákként, szülőként és pedagógusként is támaszkodhatunk rá.  

Fürjes Zoltán helyettes államtitkár
Fürjes Zoltán helyettes államtitkár
Forrás: Molnár Péter

– Vannak az életnek olyan kérdései, ahol a semlegesség, a tárgyilagosság, objektivitás nem kapnak elég hangsúlyt, pedig ezen kérdések megválaszolása határozza meg személyiségünket: mint gondolunk az egyénről, közösségről, családról, nemzetről vagy a szabadságról? – tette fel a kérdést az államtitkár. Mint kifejtette, egy társadalomnak kell, hogy legyenek ezekre a kérdésekre válaszai. A kereszténydemokrata kormányzatnak pedig megvannak a világos válaszai, de ahhoz, hogy ezek társadalmi szinten érvényesek legyenek, segítség kell.

Egyrészt azért kérjük az egyház segítségét, mert az egyház a leghitelesebb hordozója annak az üzenetnek, melyre a kormányzat épít. Másrészt pedig azért kérjük az egyháztól a segítséget, mert a történelem során ez már bevált. Elég, ha az államalapításra tekintünk vissza

– tette hozzá. 

Őz Lajos, a Hajdúvidéki Református Egyházmegye esperese elmondta, egyházmegyéjükben mintegy 3 ezer gyermek vesz részt református oktatásban 600 pedagógus közreműködésével, 8 településen. – Megtapasztalhattam itt, Püspökladányban, milyen az, ha van egy gondolat, vágy, elképzelés, majd csendes imádság, majd küzdelmek, harcok, építkezés, gyötrelmek, mosolyok, sírás és imádság. Aztán egy csodálatos kisfilm, egy elkészült beruházás, mely mindannyiunknak örömet hoz. De ne feledjük, ezt követően legyen ismét imádság – fogalmazott az esperes.

Őz Lajos, a Hajdúvidéki Református Egyházmegye esperese
Őz Lajos, a Hajdúvidéki Református Egyházmegye esperese
Forrás: Molnár Péter

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszédében méltatta a helyi egyházközség munkáját, melynek eredményeként megújulhatott, s bővülhetett a helyi református általános iskola. Mint fogalmazott, sokak áldozatos munkájának köszönhető a mai alkalom. – Ez a nap jó hírekről szól, amelyek újabb ambíciókat és inspirációkat fogalmaztathatnak meg bennünk. A munkát folytatni kell, hisz az intézmény belakása még csak ezután következik – tette hozzá.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Forrás: Molnár Péter

– Ritka pillanat, felemelő érzés és a város oktatása szempontjából is kiemelendő, hogy egy új épületszárny, egy új tornacsarnok átadását tartjuk ma. Nagy eredménynek tartom, hogy ez a beruházás elkészült, örülök, hogy az elmúlt egy év után, a Csillag Óvoda avatóünnepségét követően ez a fejlesztés is elkészülhetett – mondta beszédében Tóth Lajos polgármester. Hangsúlyozta,

fontos dolog az, hogy Püspökladány egyházi és állami nevelési, oktatási intézményei harmonikusan tudnak együttműködni azért, hogy a város és a térség fiataljai a legjobb körülmények között részesüljenek minőségi oktatásban. 

Tóth Lajos polgármester
Tóth Lajos polgármester
Forrás: Molnár Péter

A több elemből álló projekt keretében, a minőségi és befogadó oktatási környezet megteremtése érdekében felújították, átalakították és bővítették az intézmény Kálvin tér 1-3. szám alatti épületét, továbbá megújult, korszerűsödött a Kálvin tér 6-7. szám alatti menzaépület is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában