Augusztus 20.

2023.08.21. 16:24

Naná, hogy debreceni kötődése is volt a látványos budapesti légi parádénak

Az Aeroexpress két gépe is a Kossuth tér fölé szállt.

Haon.hu

Az Aeroexpress hidroplánja a budapesti belváros fölött augusztus 20-án

Forrás: Facebook / Aeruexpress

Fotó: Istvan Vas

A debreceni kötődésű Aeroexpress légitársaság két gépe is részt vett az augusztus 20-i budapesti légi parádén, a cég erről a saját Facebook-oldalán osztott meg részleteket. A nemzeti ünnepünkön tartott bemutatóra egy Embraer 120-assal és egy kétéltű géppel érkeztek. Előbbi parancsnoka az az Ármai Zoltán volt, aki mentőpilótaként kezdte a karrierjét,

melynek különleges pillanatai voltak például a pápalátogatás helikopteres kíséretének megszervezése, vagy a szegedi Tisza-híd alatti áthúzás egy katasztrófavédelmi gyakorlat során, de a pilóta korábban a Robert Redford és Brad Pitt főszereplésével Budapesten forgatott Kémjátszma című film helikopteres jeleneteinek megszervezésében is részt vett

– derül ki a bejegyzésből. A gép jobb első ülésében ifj. Nemes Sándor oktatókapitány ült.

A Cessna 206 parancsnoka az Aeroexpress Seaplanes egyik alapítója, Széchey Márton oktatókapitány volt, Az ő nevéhez fűződik az első dunai és balatoni vízirepülések szakmai koncepciójának kidolgozása és végrehajtása, és szintén az ő parancsnoksága alatt szállt le nemrégiben a HA-SEA magyar hidroplán Görögörszágban, az Athén melletti tengereken is. Társa a pilótafülkében Farkas Imre, az ország egyik legtapasztaltabb kisgépes pilótája volt.

Ahogy megírtuk korábban, a két gép alacsony áthúzást mutatott be a budapesti Kossuth térnél. Az ottani díszünnepségen és a légi parádén több tízezren vettek részt a korábbi jelentés szerint.

Mint ismert, az Aeroexpresst Somogyi Tóth-Dániel karmester, orgonaművész, Debrecen főzeneigazgatója, a Kodály Filharmónia Debrecen ügyvezető-művészeti vezetője alapította. Nevükhöz fűződik többek között, hogy a hajdú-bihari vármegyeszékhelyt összekötötték légi úton Marosvásárhellyel és Kolozsvárral, valamint, hogy az ő utasszállító gépük – szintén egy Embraer 120-as – landolt először Gyergyóremete épülő repülőterén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában