Virágkötészet

2023.08.19. 18:35

Kék és narancssárga színekbe öltözött a debreceni Kölcsey Központ

A tavalyi nagy siker után idén ismét helyet kapott a karneváli programok sorában a nemzetközi virágkötészeti verseny.

Bucsi Bernadett

Forrás: Kiss Annamarie

Szelfipont és egy házassági évfordulóra szánt bohém csokor – ezekkel a feladatokkal biztosan számolnia kellett annak a virágkötőnek, aki jelentkezett az 57. Debreceni Virágkarnevál egyik kiemelt eseményeként meghirdetett Botanica Kupa – II. Nemzetközi Virágkötészeti Verseny elnevezésű megmérettetésre. Ez a nem mindennapi verseny lehetőséget teremt arra, hogy a különböző országok virágkötői a nagyközönség előtt is bemutathassák a kreativitásukat, valamint a mesterségbeli tudásukat. A verseny augusztus 18-án, pénteken a debreceni virágpiacon, majd 19-én, szombaton a Kölcsey Központban zajlott. A Haon az utóbbi helyszínen látogatta meg a szorgos kezű virágkötőket.

Két nap, három feladat

A péntek óta kaktuszoktól és a Természettár virágtematikában létrehozott kiállításától pezsgő Kölcsey Központban a nap folyamán két fordulóban mérettek meg a szakemberek. A helyszínen Boros Attilával, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének (VVVMSZE) elnökével beszéltünk a verseny részleteiről. Megtudtuk, hogy több országból érkeztek szakemberek, képviselte magát a hazai versenyzőkön túl például Románia, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Észtország, Finnország és Olaszország is. A versenyzőknek a két nap alatt összesen három munkát kellett elkészíteniük. A pénteki versenymunka egy növényösszeültetés volt, ez a tartós kültéri kompozíció megtekinthető lesz a következő hónapokban Debrecenben. Szombaton pedig egymás után két feladat várt a versenyzőkre, először egy „selfie spotot”, vagyis egy virágokkal díszített fényképezéshez használatos hátteret kellett készíteniük mindössze két óra leforgása alatt; később pedig a második fordulóban egy harmincadik házassági évfordulóra megálmodott bohókás csokrot alkothattak egy óra előkészület után másfél órán keresztül. – Most először próbáltuk ki azt, hogy a versenyzők nem egy előre összeállított viráganyagot kaptak meg, hanem kialakítottunk a verseny helyszínén egy mini piacot, innen választhatnak a versenyzők egy bizonyos időn belül. Tíz percük van virágot választani vagy cserélni, és utána már csak azt használhatják, amit elvittek, viszont azokat 100 százalékban fel kell használniuk – ismertette az egyesületi elnök.

Ennek ismeretében nem is csoda, hogy folyamatosan, megállás nélkül járt a keze valamennyi versenyben résztvevőnek. Bár a szakmai megmérettetés egyfajta eszme- és tapasztalatcserére, az egyes országok trendjeinek megismerésére is lehetőséget biztosít a szakembereknek, a versenyek ideje alatt mégis a befelé fordulás, a koncentrált munka volt a jellemző mindenkire. Nem is csoda, ugyanis megmérettetés lévén volt miért dolgozniuk. Mint megtudtuk, az értékes tárgynyereményeken túl egy 1500 eurós díj ütötte a markát az összverseny győztesének.

Az ősz színei jelentek meg

A virágkötészet évről évre, dinamikus változik, legalábbis a trendek tekintetében. Boros Attila arról is beszélt nekünk, milyen divat uralkodik jelenleg a szakmában. – Idén újra megjelentek a sárgás, narancsos színek a zölddel. A virágkötészeti versenyen alkotott munkákban is lehet látni, hogy mindezt egy lilás, kékes árnyalat egészíti ki. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy az indián nyár színeit használták, és ezek erre az időszakra, tehát az augusztustól októberig terjedő időszakra jellemzők – fejtette ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában