Táborozás

2023.08.21. 13:00

Ifjú kutatójelöltek táboroznak a debreceni Sportkollégiumban

A Debreceni Egyetem természettudományi táborába több mint 120 diák érkezett.

Szakál Adrienn

Az ország huszonöt településének ötven középiskolájából érkeztek diákok a debreceni táborba

Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Egyetem 2023-as TTK Nyári tábora augusztus 21-én, hétfőn a Sportkollégiumban nyitotta meg kapuit. A nagy hagyományú szakmai-oktatási találkozó idén 127 diákot fogadott, akik egy héten keresztül nyerhetnek betekintést a kutatás és a kutatók mindennapjaiba. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai karának szervezésében a résztvevőket Kun Ferenc dékán köszöntötte hétfőn a Sportkollégium udvarán. 

Kun Ferenc dékán köszöntőjével nyílt meg a TTK találkozója 
Forrás: Czinege Melinda

Elmondta, hogy az intézmény első alkalommal 2014-ben hirdette meg a természettudományi kutatótábort azzal a céllal, hogy kari összefogással segítsék a természettudomány iránt érdeklődő középiskolásokat, és megmutassák nekik, milyen kutatónak lenni. Felidézte azt is, hogy a tábor már az első évben olyan népszerű volt, hogy kétszeres túljelentkezésből száz diákot választottak ki.

Az idei táborban tevékenykedő doktoranduszok és oktató kollégák közül többen ezen az első találkozón vettek részt évekkel ezelőtt

– fűzte hozzá. Idén 127 diákot tudtak meghívni, ők az ország huszonöt településének ötven középiskolájából érkeztek, mindez a kezdeményezés nagy népszerűségére utal annak ellenére, hogy évek óta nem is reklámozzák azt.

Idén 127 diákot tudtak meghívni
Forrás: Czinege Melinda

Kiváló kutatási körülményekkel

Kun Ferenc a megjelentekkel a kar legfontosabb tudnivalóit is megosztotta, kiemelve, hogy a TTK az egyetem egyik legnagyobb és legrégebbi karaként jövőre ünnepli majd fennállásának 75. évfordulóját. – A legfontosabb tevékenységünk, hogy hat intézményünkben oktatjuk és műveljük a természettudományok szinte minden ágát. 

A középiskolásokat itt 11 alapszakra és az osztatlan képzésű tanárszakokra várják, akik később 13 mesterszak közül választhatnak. Most 2800 hallgató tanul a karon, közülük 800 külföldi hallgató vesz részt angol nyelvű képzésben

– fejtette ki. Kiért a karhoz kapcsolódó mérnöki képzésre, majd az oktatáshoz és kutatáshoz szükséges világszínvonalú infrastruktúrára, többek között a Debreceni Egyetem Komondor szuperszámítógépére, valamint arra a két anyagtudományi laborra, mely bekerült a top 50 nemzeti kutatási infrastruktúra közé. Kun Ferenc a karhoz kapcsolódó nemzetközi sikerpéldákkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a táborozók lehetőleg a kihívásokra és a lehetséges megoldásokra fókuszáljanak a projektek kapcsán.

Délelőttönként a kutatómunkával foglalkoznak, majd a karhoz tartozó intézetekkel ismerkednek meg együtt a középiskolások, akik a Fizikai, a Biológiai és a Kémiai intézeten kívül a szennyvíztelepre is ellátogatnak.

Hétfőn nyílt meg a tábor
Forrás: Czinege Melinda

A TTK nyári kutatótábornak elsődleges célja lehetőséget adni a természettudományok iránt elkötelezett középiskolásoknak arra, hogy kipróbálják magukat, milyen kutatónak lenni. A diákoknak ehhez előzetesen ki kellett választaniuk egy projektfeladatot, melyet már a tábor első napjának végén konkretizálniuk kell. Ezen kutatócsoportok dolgoznak a következő napokban úgy, hogy a résztvevőknek felkészült témavezetők: doktoranduszhallgatók és oktatók segítenek, majd a találkozó utolsó napján 7-8 perces prezentációval kell majd összegezniük a táborban tanultakat.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában