Városfejlesztés

2023.08.14. 14:46

Ez a terve Debrecen városvezetésének a Nagyállomásnál lévő aluljáróval

A megújult környezet védelméről és a közbiztonságról is kérdeztük a hivatalt.

Bekecs Sándor

Több rekonstrukciós munkát is terveznek az aluljáróval kapcsolatban

Forrás: Kiss Annamarie

A napokban azzal az észrevétellel keresett meg minket egyik olvasónk, hogy véleménye szerint hiába „Debrecen kapuja” a nemrég megújult Petőfi tér, a Nagyállomáshoz vezető aluljáró rengeteget ront a terület megjelenésén, továbbá úgy gondolja, helyette egy gyalogátkelőhely ideálisabb lenne azon a területen, ugyanis aki ki akarja kerülni az aluljárót, annak el kell sétálnia egészen az Erzsébet utcai kereszteződésig.

– Az aluljáró és a hozzá tartozó lépcsők erősen leromlott állapota miatt mindenképp szükséges a felújításuk, mellyel kapcsolatosan több rekonstrukciós munkát is tervezünk elvégezni – reagált megkeresésünkre a debreceni polgármesteri hivatal. Mint kifejtették, felújítják az elektromos hálózatot és a vízgépészetet, továbbá a lépcsőket és mellvédeket is. A padlót műgyanta-bevonattal, a falakat pedig dekorációs falfestéssel látják el. Utóbbi II. világháború előtti városképeket jelenít majd meg, igazodva a Petőfi téri várostörténeti tanösvényhez. 

A munkálatok kezdetének időpontja még nem ismert, ugyanis az aluljáró állami tulajdon, a vagyonkezelő hozzájárulásáról való egyeztetés még folyamatban van.

A gyalogátkelőhely létesítéséről megjegyezték: tekintettel arra, hogy országos elsőrendű főútról van szó – a 4. számú főközlekedési útvonal debreceni szakaszáról –, az ott futó 6 sávon történő átkelés legbiztonságosabb formája az aluljáró használata. – A „Debrecen Intermodális Közlekedési Központ építése és Főpályaudvar rekonstrukció” elnevezésű projekt állami beruházás keretében valósul meg. Önkormányzatunk minden lehetséges eszközével igyekszik segíteni ezt a folyamatot – tették hozzá.

Szebb környezet, nagyobb biztonság

Korábban a Hajdú Online is beszámolt arról, hogy uniós forrásból teljesen megújult a Petőfi tér és az azt övező szervizutak. 

A szép és korszerű környezet megőrzése, a közbiztonság fenntartása, a környéken lakók és látogatók biztonságérzete érdekében a projekt keretében a park körül 5 oszlopon összesen 14 kamerafejet helyeztek ki, melyek közül az egyik az aluljáró előtti oszlopon az aluljáró bejáratát figyeli. Ezen túlmenően a Debreceni Közterület Felügyelet fokozott ellenőrzést valósít meg a Petőfi téren

 – hangsúlyozta válaszában a város hivatala. Mindezek mellett a Nagyállomás előtti hurokvágánynál és a környezetében lévő zöldterületen az utóbbi években egy nagyobb, mintegy 1100 négyzetméteres virágágyást alakítottak ki, melyet idén az aluljáró irányában további 300 négyzetméteren tereprendezéssel bővítettek az esztétikai élmény fokozása és a rendezett, virágos, ápolt környezet kialakítása érdekében. A területet közel 13 ezer egynyári virág díszíti.

A projekt részeként épül még egy grillpavilon is, melynek munkálatai jelenleg is tartanak, s várhatóan még ebben az évben el is készül.

Debrecen grillpavilon haon
Folyamatban van a grillpavilon építése
Forrás: Kiss Annamarie

Eltömődés okozhatta a problémát

Olvasónk jelezte azt is, hogy az Antall József úton nagy esőzések után megáll a víz, véleménye szerint azért, mert az út lejtése nem megfelelően kialakított. A debreceni polgármesteri hivatal ezzel kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy az érintett utcának az Arany János és az Erzsébet utca közötti szakasza a nyugati kiskörút második ütemeként épült ki még 2015-ben. Az út tetőszelvény-kialakítású, azaz középről kifelé 2,5 százalékos oldaleséssel épült ki. Ez alól kivételt a betonból készült buszmegálló képez, mely 2 százalékos oldaleséssel a szegélytől az út tengelye felé lejt. Az útburkolat szélén – a meglévő és tervezett közműveket is figyelembe vége – oldalbeömlős, illetve néhány burkolati mélypontban normál rácsos víznyelőket helyeztek el. A burkolat változó mértékű hosszeséssel épült. 

Az útburkolaton sehol nincs vízszintes szakasz. Normál mértékű csapadékvíz elvezetésére a fenti oldal- és hosszesések megfelelnek. Az olvasó által tapasztalt vízállást a víznyelő eltömődése okozhatta, melynek tisztításáról soron kívül gondoskodtunk

 – emelte ki a hivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában