Építés

2023.08.21. 11:30

Egyelőre zátonyra futott a bánki idősotthon terve

A Debrecen-bánki Református Egyházközség szeretne építeni, egyelőre nincs megoldás.

BDR Média

Látogatás egy idősotthonban. Mindenhol egyre nagyobb szükség van ezekre az intézményekre

Forrás: Illusztráció: MW-archív

– Nem tetszett a városnak a mi tervezőnk által elkészített terv, helyette a saját tervezőjével terveztetett egy ötször annyiba kerülő idősotthont. Erre pedig nincs pénzünk – válaszolt Buzás Dénes, a Debrecen-bánki Református Egyházközség lelkésze a Cívishír kérdésére, miszerint mi az oka annak, hogy még el sem kezdődött az egy évvel ezelőtt 2023 augusztusi beköltözési lehetőséggel beharangozott, sok tekintetben különleges idősotthon építése Bánkon.
Mint arról a portál a múlt év augusztusában írt, a várostól hét kilométerre, csendes, erdei környezetben, első ütemben 40, majd a második ütem után 100 férőhelyen szeretne az egyházközség biztonságos bentlakásos szociális ellátást biztosítani az időseknek. Igény nagyon is lenne az intézményre, ami a 62 év feletti, ám állandó ápolást nem igénylő személyek bentlakását oldaná meg 1800 négyzetméterten, minigarzonokban.

Az intézmény Magyarországon, de akár még Európában is egyedülálló abban a tekintetben, hogy a létesítmény közelében lévő bölcsőde, óvoda és általános iskola lehetőséget biztosítana a generációk találkozására. Ebből a tervből azonban egyelőre nem lesz semmi a városháza elutasítása miatt.

– 1800 négyzetméter nagyságú, hagyományos stílusú épületet terveztettünk 14 millió forintból. A megvalósítására megvan a 600 millió forintunk. 

A mi tervezőnk által készített terveket a városi tervtanács azonban nem fogadta el, és a saját tervezőjével készíttetett egy 2 ezer 800 négyzetméteres, 3 milliárd forintba kerülő épületet. Nekünk pedig 600 millió forintnál nincs több pénzünk, ezért az idősotthont csak további dotációkkal tudnánk megépíteni.

 Nem adtuk fel a bentlakásos szociális intézmény megépítését, keresünk más lehetőséget is. A szomszédságunkban van a használaton kívül lévő posta, azt megvennénk, és ott alakítanánk ki idősotthont. Ezzel meg tudnánk tartani az eredeti tervünket, a hagyományos stílusban tervezett, nagy bentlakásos intézményünket az erre a célra szánt ingatlanon építenénk majd meg – válaszolta kérdésünkre Buzás Dénes.

A városházára eljuttattuk kérdéseinket arról, hogy miért utasították el a református egyházközség terveit.

Új alapokon

„A településképi vélemény kiadásához felkért szakmai testület, a tervtanács az eredeti terveket megvizsgálva azt a megállapítást tette, hogy az nem éri el az idősotthonokkal szemben minimálisan elvárható építészeti-szakmai színvonalat” – válaszolta a hivatal.

A levélből kiderül továbbá, hogy a tervtanács aggályát fejezte ki az épület megjelenése tekintetében, valamint azzal kapcsolatban, hogy a megvalósítandó létesítmény minden érintett szerv (például közegészségügy, katasztrófavédelem) által jóváhagyott módon ütemezetten is használatba vehető legyen, nem feledve az idősek otthonának valós használati értékét. A tanácsadó testület egyöntetű véleménye alapján a tervezési folyamatot teljesen új alapokra kellett helyezni.

Kitértek rá, a tervtanács nem határozhatja meg a tervező személyét – a tervezési folyamat szakszerűségét is csak a benyújtott terv alapján állapíthatja meg. Az új tervek benyújtásával együtt megvizsgálták az épületelhelyezés mellett – a megbízó által közölt férőhely meghatározásával – a tervezett középület megfelelő helyigényét, kiszolgáló helyiségeit, az épület építészeti rendjét, kapcsolatát a meglévő épületekkel és funkciókkal – írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában