Vadászat

2023.08.07. 08:15

A vadászatról, a természet szeretetéről tanulhattak a fiatalok Létavértesen

„Ismerd meg a vadászokat!- Lehetsz Te is kisvadász!”

Dandé Melinda

Forrás: Dandé Melinda

Gyerekzsivajtól volt hangos a hétvége Létavértes határában, az Érmelléki Vadásztársaság területén, a Farkas Lovas tanyán, ahol 5-től 18 éves korú fiataloknak tartottak először vadászat tematikájú generációs napokat az Országos Magyar Vadászkamara Hajdú-Bihar Vármegyei Területi Szervezetének meghívására.

A programokat szakemberek bemutatóival, foglalkozásaival színesítették. Az ifjú kisvadász jelöltek nappali és éjszakai kalandokat élhettek át, mely által gyalogosan és szekéren is megismerték a Hortobágyi Nemzeti Park ezen tájára jellemző nyírségi élőhelyeket. A rendezvény fő célja a természet szépségeinek megismertetése, a vadgazdálkodás szerepének bemutatása, „a kis vadásszá nevelés”, illetve a modern és nyári vadászati élmények megélése volt pedagógiai közvetítéssel.

Programelemként bemutatták az őzbak hívását őzhívó síppal, hagyományőrzés és tiszteletadás keretében az őz terítéket és az esti aranysakál (toportyán, nádi farkas) hanghívását. Előadást hallhattak a védett és vadászható vadfajok természetismeretéről, részt vehettek gyerekfoglalkoztatáson, megismerkedhettek a természetben való túlélés és a vadászat eszközeivel, meglátogatták a „dámszarvasok erdejét”.  A közös szabad téri sütés-főzés végig előtérbe került.

A vadászati hagyományok, kultúra, a vadászetika és a generációk közötti tudásátadás volt a legfőbb irányvonal, tudtuk meg Varga Edit természetpedagógiai szakvezetőtől, aki A Természet Iskolája pedagógia program megálmodója és évek óta annak megvalósítója.

A gyerekeket elkísérhették a családtagok is, így még hangulatosabban telt a hosszú hétvége. Az eseményen 14 fő gyermek és a generációkat képviselő 13 fő nagyszülő, szülő, valamint segítők és előadók vettek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában