Honvédelem

2023.07.15. 18:15

Több mint ötvenen vonultak be alapkiképzésre Debrecenben

Haon.hu

Forrás: Honvédelem.hu

Az Egységes Alapkiképzési Program keretében három helyszínen több mint száz jelentkező öltötte magára az egyenruhát július 10-én, hogy megkezdje nyolchetes kiképzését, számolt be a Magyar Honvédség hivatalos honlapja.

A katonai szolgálatra felkészítésnek az ország több laktanyája ad otthont. Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Területvédelmi Zászlóalj Nyíregyházán, huszonhárom fővel; a 3. Területvédelmi Zászlóalj pedig Debrecenben, több mint ötven résztvevővel szervezett kiképzést, olvasható a honvédségi oldalon. Gödöllőre, az MH 1. Területvédelmi Ezred laktanyájába szintén közel ötven fő vonult be, hogy teljesítse a katonai esküt megelőző alapprogramot. A nyolchetes elméleti és gyakorlati képzés öt hét alapkiképzést, egy adminisztrációs hetet és két hét lövész alapozó felkészítést foglal magában.

A laktanyába érkezés után, az adatok egyeztetését és a szerződéskötést követően, a gyakorlóruha és a használati felszerelések felvétele következett, majd megkezdődött az állomány felkészítése.

A honvédek ezen időszak során elsajátítják mindazt a tudást, ami a katonai szolgálat ellátáshoz szükséges, és ami egyben növeli a közösség védelmi képességeit - legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. Az alaki gyakorlatokon túl a bevonultak megismerkednek a katonai tereptannal és a különböző harcászati, híradó és műszaki ismeretekkel, valamint lő- és robbantási gyakorlatokon és egészségügyi oktatáson is részt vesznek. A kiképzés mindennapjai katonai testneveléssel indulnak, amelyet az elméleti és gyakorlati felkészítő foglalkozások követnek. Mindezek mellett olyan ismeretekkel bővíthetik tudásukat és képességeiket, amelyek birtokában lehetőségük nyílik a honvédelmi pálya folytatására tartalékos, szerződéses vagy hivatásos szolgálati formában, de amelyek a hétköznapi életben is támaszt jelentenek számukra.

A bevonulók közül többen elmondták, hogy szerződéses katonaként a honvédség kötelékében szeretnének maradni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában