Esélyegyenlőség

2023.07.26. 14:41

Régi álom vált valóra Hajdúböszörményben: támogatott lakhatást kaphatnak a fogyatékossággal élők

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió indítja útjára a szolgáltatást.

Bucsi Bernadett

Az eseményen a gondozottak egy kis műsort adtak a vendégeknek

Támogatott lakhatás kialakításáról és szociális alapszolgáltatások fejlesztéséről számoltak be az érintettek július 26-án Hajdúböszörményben, a Tevékeny Gondozási Szolgálat székházában, a pályázaton elnyert 752,5 millió forint támogatásból megvalósuló projekt nyitórendezvényén.

A projektet German Gabriella, a Tevékeny Gondozási Szolgálat intézményvezetője mutatta be a jelenlevőknek. Elmondta, hogy a program részeként a városban négy ingatlanban összesen 24 fogyatékossággal élőnek nyújtanak majd támogató szolgáltatást, továbbá két, már meglévő szolgáltatásuk esetében kapacitásbővítést végeznek. 

A támogató szolgáltatás a szállítást és a személyi segítést fogja végezni, a támogatott lakhatás sokrétű lehetőséget biztosít, viszont a legfontosabb az önálló életvitel megteremtése támogatott formában. Házi segítségnyújtást is igénybe vehetnek majd a lakóink, és a fogyatékos személyek nappali ellátásáról is tudunk majd gondoskodni

 – sorolta a részleteket. Hozzátette, a közvetlen célcsoportjuk olyan fogyatékossággal élő, 18. életévüket betöltött személyek, akik önellátásra képesek, részben képesek vagy képessé tehetők. Kiemelte: fogadják majd az értelmi, a mozgás- és érzékszervi fogyatékossággal, továbbá az autizmus spektrumzavarral élő személyeket egyaránt. Az igénybevétel önkéntes alapon működik és komplex támogatási szükségletfelmérés előzi meg. A projektet december 31-ig kell befejezni. Az új szolgáltatásokkal új dolgozói munkavállalói kapacitások is létrejönnek.

Közelebb kerülni a szociális ellátáshoz

A mai nap mérföldkő mind Hajdúböszörmény, mind a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió életében, hiszen egy olyan szolgáltatást tudunk útjára indítani, mely hosszú távon segíti a városban élők mindennapjait

 – emelte ki Szitai Tamás, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió ügyvezetője a köszöntőjében. Felidézte a Misszió által, a fogyatékkal élők nappali ellátásának biztosítására létrehozott intézmények történetét. Elmondta, hogy Hajdúnánáson és Hajdúböszörményben is létrejött, majd ezeket a városokat Debrecen követte, jelenleg pedig Egyeken van folyamatban intézmény létrehozása.

A debreceni telephelyről külön szót ejtett, hiszen ott – szavai szerint – példaértékű kezdeményezés indulhatott útjára. Abban a központban mintegy száz fő dolgozik, helyben működik a könyvelés, a munkaügy, a fejlesztési és ellenőrzési csoport, továbbá a nappali ellátás. 

Fontos az ellátottak számára, hogy egy ilyen szép környezetben lehetnek, és a munkatársainknak is, hogy nap, mint nap együtt élnek, együtt működnek a fogyatékkal élőkkel, ezáltal közelebb kerül hozzájuk a szociális ellátás

 – részletezte.

Hiánypótló szolgáltatás nyílik

– A szociális intézményrendszer az időseket, a fogyatékkal élőket, a pszichiátriai és szenvedélybetegeket, illetve a hajléktalanokat látja el Hajdúböszörményben. Ezen belül a legfontosabb szociális szolgáltatások a családsegítő szolgálatok, a házi szociális gondozás, a támogató szolgáltatás, a nappali tartózkodást és gondozást szolgáló intézmények, továbbá a bentlakást nyújtó szociális intézmények. 

A fogyatékkal élők gondozása tekintetében jelenleg három szolgáltató működik városunkban – számolt be minderről a projektnyitó rendezvényen Koláné dr. Markó Judit jegyző. Elmondta, hogy a támogatott lakhatás lehetősége hiánypótló a településen, éppen ezért fogadták örömmel a projekt indulását.

– Az Európai Unióban egymillió fogyatékossággal élő személy van, ez a szám az elmúlt időszakban nem változott – mutatott rá dr. Nagy Imre önkormányzati képviselő, tanácsnok, aki felidézte, hogy e személyek ellátására a rendszerváltás időszakában nagy méretű, bentlakásos szervezeteket hoztak létre. – Az elmúlt időszak kutatásai bebizonyították, hogy ezek a nagy méretű szervezetek igazából nem tudják ellátni azt a feladatot, amire szüksége lenne az adott egészségügyi problémával küszködőnek. Egy zárt intézmény nem igazán nyit a közösségek, a civil szervezetek, a lakóközösség, a család felé, tehát korlátozottabb a kapcsolatrendszere – hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett arra is, hogy a 21. században különböző támogatási struktúrák alakultak ki, melyeknek közös alapértéke az emberi méltóság, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában