Szépkorú köszöntése

2023.07.03. 12:34

Ma 90 éves a debreceni, vasdiplomás Klárika néni

A kilencvenéves úgy véli, a hosszú élet titka a pozitív gondolkodás és a megbocsátás.

Kiss Gézáné Klárika néni, a születésnapos

Forrás: Czinege Melinda

– Imádom a gyerekeket, ők a mindeneim – hangsúlyozta Kiss Gézáné Klárika néni, akit kedden délelőtt 90. születésnapja alkalmából debreceni otthonában köszöntött Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő, valamint Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa. A bárándi születésű szépkorúnak három testvére volt, de kettőt nem is ismert belőlük, mert még sajnos pólyás korukban elmentek. A helyi gimnáziumban tanult, majd később az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán végzett, mint orosz szakos tanító. 

Elmondta, erdész szeretett volna lenni, de élete legjobb döntése volt, hogy végül a tanári pályát választotta. Férjével egy bálban találkozott, aki azonnal felfigyelt Klárika nénire, egymásba szerettek, majd 1956. december 8-án egybekeltek. 

Két lányuk született, napjainkban az idős asszony öt unokájára és egy dédunokájára, Benjaminra a legbüszkébb.

Debrecen  Kiss Gézáné Klárika néni haon
Az idős asszony dédunokájára, Benjaminra a legbüszkébb
Forrás: Czinege Melinda

Maga varrta ruháit

– A Debreceni Bocskai István Általános Iskolában tanítottam, életem legszebb évei voltak azok. Nincs rossz gyerek, csak csintalan, őket imádtam a legjobban – kacagott fel. Hozzátette: nagyon sokat vitte kirándulni a diákokat, és nemcsak a Hortobágyra, hanem Budapestre és a Dunántúlra is elutazott velük. Mint elmondta, később, amikor nyugdíjasként sétált a piacra, és meglátta a kisdiákokat a tanítókkal, akkor mindig megfájdult kicsit a szíve, hiszen nagyon hiányoztak neki a kis lurkók.

A boldog születésnapos a mai napig imád kézimunkázni, varrni, hímezni és goblenezni. Kiemelte, évtizedekkel ezelőtt ő maga tervezte és varrta a ruháit. – Édesanyám mindig azt mondta nekem, nem az a lényeg, mi a divat, hanem az, hogy mi áll jól nekünk – fogalmazott.

Megtudtuk, a rucás kása Klárika néni kedvenc étele, de ma már nem ehet meg mindent. Oda kell figyelnie, ám azért mindent nem von meg magától. Szereti a finom ételeket, a tarhonyát és a paprikás csirkét. A kilencvenéves úgy véli, a hosszú élet titka a pozitív gondolkodás és a megbocsátás.

NE

Debrecen Kiss Gézáné Klárika néni haon
Az általa hímzett abroszt mutatja Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselőnek
Forrás: Czinege Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában