Humor

2023.07.26. 15:17

Debreceni rocker nyerte a 10. Humortechnikum tehetségkutatót

Pusztai Gábor első volt a családjában, aki egyetemre ment, de utolsó, aki meg is szerezte a diplomát.

Nagy Emese

A díjátadón; jobb szélen Pusztai Gábor, mellette Orosz Gyuri

Forrás: standupcomedy.hu

A napokban fejeződött be Budapesten a Stand up comedy Humortársulat tehetségkutató és -gondozó versenye, a Humortechnikum. 

A jubileumi, tizedik évfolyam győztese a debreceni Pusztai Gábor lett, akinek a társulat alapítója, a szintén hajdúsági Orosz Gyuri azonnal társulati tagságot ajánlott.

Évről-évre egyre többen jelentkeznek a tíz éve alapított Humortechnikum tehetségkutató és -gondozó programra, amely minden résztvevő számára ingyenes. Idén 210 jelentkezőből választották ki azt a 15 főt, akik részt vehettek a kéthónapos felkészülésben, és közönség előtt mutatták és mérették meg magukat hétről hétre.

A program és a társulat alapítója, a debreceni kötődésű Orosz Gyuri – aki maga is egy hasonló verseny győzteseként került a szakmába –, pontosan tudja, milyen kezdeti nehézségeken kell átsegíteni az ifjú humorista tanulókat. A közös munka eredménye egy nagyszabású, amerikai stílusú döntőben teljesedett ki, ahol a közönség és a zsűri egybehangzó véleménye alapján a debreceni Pusztai Gábor állhatott a dobogó legfelső fokára.

Orosz Gyuri óriási potenciált látott a győztesben

Volt bennem egy kis izgalom, mivel a stand up comedy nagyon új számomra, és hiába van színpadi tapasztalatom más műfajokból is, ez nagyon eltér a többitől. Csak én, a közönség, és az elvárásaik. Nincs koreográfia, rendezés, szövegkönyv, további szereplők, semmi, ami megkönnyítené a dolgom

 – válaszolta a Haon érdeklődésére a Gyertya becenévre hallgató nyertes. A négytagú zsűri, Redenczki Marcsi, Orosz Gyuri, Magyed és Németh Kristóf (akik nemcsak a társulatban, hanem a Showder Klubban is kollégák), egyetértettek abban, hogy a legnagyobb meglepetést a rocker fiú okozta. – A humorhoz intelligencia kell, és az első három helyezettről biztosan mondhatom, hogy magas intelligenciával és műveltséggel rendelkeznek. Ők azok, akik igazi standup-ot tudnak csinálni, és akár változtatni is képesek a műfajon – értékelte a dobogósok teljesítményét Orosz Gyuri.

Óriási potenciált látok a győztesben. Ott egy srác, akiről képzelsz valamit a rocker kinézete, a festett haja alapján, és előjön belőle egy nagyon intellektuális humor. Nagy kedvencem lett

 – árulta el Németh Kristóf, aki akkor még nem is sejtette, hogy ennél is több meglepetést okozt a győztes.

Kulturális antropológia szakon tanul

Pusztai Gábor Debrecenben nőtt fel, 14 évesen a Rocksuliban tanult énekelni és gitározni, tűzzsonglőrködik, belekóstolt az amatőr színjátszásba, és több mint harmincszor futott neki az angol nyelvvizsgának, mely végül sikerült. Első volt a családjában, aki egyetemre ment, de utolsó, aki meg is szerezte a diplomát. Jelenleg, 34 évesen a Miskolci Egyetem mesterképzésén vesz részt kulturális antropológia szakon. 

– Nem szoktam könnyen adni a bukásom. Ha már az élet keresztben lenyel, akkor legalább akadjak egy kicsit a torkán – osztotta meg velünk életszemléletét Gábor, aki rövid és hosszú távú céljaiba is bepillantást engedett. 

Most arra fókuszálok, hogy mindez ne egy egyszer, véletlenül, jókor, jól sikerült szereplés legyen, hanem üzembiztosan tudjam hozni ezt a színvonalat. Hosszú távon viszont beszélni akarok. Olyan dolgokról, amik egyáltalán nem, vagy csak nagyon egysíkú keretek közé szorulva kaptak helyet a társadalom diskurzusaiban. 

Ezekre talán a legkézenfekvőbb fórum a közösségi média, de a platformok természetéből fakadóan itt az ember akaratlan is didaktikussá válik, ha ilyen témákkal dolgozik. Nem akarok egy szociális forradalom bálványa lenni. Erre a humor szerintem egy nagyszerű eszköz. Nem engedi, hogy a néző passzív résztvevő legyen. Így elég csak fellebbenteni a lehetőséget, hogy lehet erről, vagy arról más szemszögből is gondolkodn i– mondta.

Pusztai Gábor előadásait hamarosan műsorra tűzi a Stand up comedy Humortársulat Budapesten.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában