Ünnepélyes átadó

2023.07.12. 14:00

Régen várt beruházás: tűzoltólaktanyát adtak át Nyíradonyban

Immár egyedi tervezésű épület és modern körülmények várják a Nyíradonyi Katasztrófavédelmi Őrs munkatársait, önkéntes tűzoltóit.

Bucsi Bernadett

Forrás: Kiss Annamarie

A Nyíradonyi Katasztrófavédelmi Őrs 2013. január 1-én kezdte meg hivatásos szervként a működését. Akkor a helyi önkormányzat egy, a tulajdonában lévő, az 1970-es években épített laktanya épületét adta át a katasztrófavédelem használatába. Ez az épület napjainkra sem energetikailag, sem pedig a készenléti állomány elhelyezése szempontjából nem felelt meg a kor követelményeinek. Ilyen előzmények után 2020-ban döntött a kormány egy új tűzoltólaktanya megépítéséről, mely beruházást július 12-én, szerdán hivatalosan is átadták. 

Az új laktanya 315 millió forint kormányzati támogatás, továbbá a katasztrófavédelem központi felújítási keretéből nyert több mint 104 millió forint forrásfelhasználás mellett épült meg.

A nap 24 órájában készen

Az ünnepségen Dukai Miklós államtitkár emlékeztetett: a katasztrófavédelem 2012-ben indította el az őrsprogramot azzal a szándékkal, hogy a nehezen elérhető területeken tűzoltóőrsök létesüljenek. – A program eredményeként jelenleg 47 őrs működik országszerte – ismertette, hozzátéve, az őrsök létrehozásával jelentősen lerövidül a vonulási idő. Az államtitkár részletezte: a Nyíradonyi Katasztrófavédelmi Őrs a város, valamint további nyolc Hajdú-Bihar, és nyolc Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei település biztonságát szolgálja; emellett több mint 78 négyzetkilométernyi erdőt őriz.

Mint mondta, az új laktanya épületében napi 24 órában teljesítenek szolgálatot a tűzoltók készen arra, hogy baj esetén 17 település mintegy 50 ezer fős lakosságának minél rövidebb időn belül nyújtsanak segítséget.

A lakosság biztonsága kiemelt ügy

Dukai Miklós arról is beszélt, hogy Magyarország kormánya számára kiemelt fontosságú még a mostani, nagyon nehéz időkben is, hogy hazánk területén a lakosság életét és anyagi javait a hivatásos katasztrófavédelmi szervek az önkormányzati tűzoltó parancsnokságokkal, a létesítményi tűzoltóságokkal, az önkéntes tűzoltó egyesületekkel és az önkéntes mentőszervezetekkel közösen magas szinten képesek legyen óvni és védelmezni.

Az átadóünnepségen köszöntőt mondott Tasó László országgyűlési képviselő is. Hangsúlyozta: régóta várt beruházás valósult meg Nyíradonyban. Felidézte, hogy 2012-ben született meg a nyíradonyi laktanya ötlete, de ez az elképzelés az őrs indulásakor még távolinak tűnhetett. Elmondta, hogy a helyi önkormányzatnak mindidáig évi 8-10 millió forint kiadást jelentett az őrs fenntartása, mely feladatot örömmel vállalták. Most örömmel látják, hogy méltó körülményeket teremtettek a tűzoltóknak, és hogy a város egy új, impozáns épülettel lett gazdagabb.

A Nyíradonyi Katasztrófavédelmi Őrs új laktanyájának épületét az ünnepség végén a történelmi egyházak képviselői áldották és szentelték meg.

Bucsi Bernadett Ildikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában