Építő jellegű kapcsolat

2023.07.07. 11:11

A szomszédos iskola profitálhat a Hatvan utcai cívisház megmentéséből

Átlátható, hiteles információkat ígért a város vezetősége.

Forrás: Napló-archív

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Fontos mérföldkőről számolt be csütörtökön a debreceni Cívisházakért csoport, miután szerdán egyeztettek Papp László polgármesterrel, Gábor István főépítésszel és Kovács Ádám kabinetvezetővel a Hatvan utca 42. szám alatti ingatlan jövőjéről.

Mint az építészekből és a cívisházak sorsát a szívükön viselő civilekből álló közösség fogalmazott, épp annak a háznak kapcsán történt előrelépés, amely egy évvel ezelőtt életre hívta a működésüket. Az épület után Hatvan negyvenkettőnek elnevezett, tavaly júliusi demonstrációról a Haon is beszámolt.

A Cívisházakért csoport friss Facebook-bejegyzésében tudatta, a találkozón Papp László ígéretet tett arra, hogy a Hatvan utca 42. szám alatt található épület utcafronti része megmarad, nem bontják le. Jelenleg a Tóth Árpád utca felőli rész bontása, kitakarítása zajlik.

A telekkel kapcsolatban mi is megosztottuk a javaslatainkat. Mint arról a polgármestert tájékoztattuk, meglátásunk szerint fontos lenne az 1400 négyzetméteres telket a közeli iskola közössége és a lakosság számára is használható funkcióval ellátni. Elképzelésünk szerint a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákjaival közösségi tervezés során újragondoljuk a telekben rejlő erőforrásokat és lehetőségeket. Az elkészült terveket a döntéshozók elé tárjuk. Ehhez a találkozón megtettük az első lépéseket

 – írják.

Egyeztetni fognak a civilekkel

Hozzáteszik, a Cívisházakért csoport a következő időszakban egy olyan koncepció kidolgozásába kezd, ami részletesen leírja, hogyan és kikkel, milyen együttműködésekkel vonják be az iskola diákjait a tervezésbe.

Az ötlet megvalósítása több szereplővel – így a tankerülettel és a gimnáziumi vezetőkkel – való egyeztetést igényel, ebben mind a főépítész, mind a polgármester támogatását megkapják.

Megtudták azt is, hogy a magánszemélyek részére támogatási alapot hozna létre a város jövő évi költségvetésébe, ezzel is támogatva a cívisházak értékmegőrző felújítását. A tervezett konstrukció szerint a felújítási költségek felét a már említett alapból finanszíroznák, míg a másik fele a magánszemélyeket terhelné.

Papp László biztosította a csoportot, hogy igyekeznek időben információt adni arról, amikor egy, a város tulajdonában lévő ingatlan bontásába, átalakításába kezdenek, figyelve arra, hogy átlátható, hiteles információ kerüljön a lakossághoz a munkálatokkal kapcsolatban. Ennek alapjául szolgálhat egy olyan szakmai fórum, amelyen az összes fél képviseltetni tudja magát, beleértve a debreceni lakosokat is.

HAON

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában