Hajdú Gála

2023.06.16. 21:05

Bocskai István fejedelem nyomdokaiban Vámospércs kitüntetettjei – fotókkal

A Hajdú Gála hagyományos rendezvényén ismerték el a legkisebb hajdúváros kiemelkedő polgárait.

Hagyományaihoz híven, a városnapi rendezvénysorozat első eseményeként, a Hajdú Gálán köszöntötte életükkel példaként szolgáló, hivatásukban kiemelkedő lakosait Vámospércs önkormányzata. A június 16-i eseményen két posztumusz címet is kiosztottak. 

– Vámospércs mindig csak úgy fejlődhetett, hogy itt voltak azok a kimagasló egyéniségek és hazafias elkötelezettségű emberek, akik amikor alkottak, saját maguk munkáját a közösség javára is fordították – kezdte köszöntőjét Ménes Andrea polgármester. A város közösségéért kiemelkedően tevékenykedőket Bocskai István munkásságával párhuzamba állítva kiemelte:

a fejedelem életében a személyes döntések és a fejedelmi tettek egymást erősítették.

– A mai elismerések arra adnak lehetőséget, hogy odafigyeljünk egy olyan összefüggésre, mely minden megérdemelt díjnak, kitüntetésnek sajátja kell legyen. Ez nem más, mint a személyiség és az alkotás egysége – fogalmazott. 

Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere
Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere
Forrás: Molnár Péter

– Kitüntetése sokaknak lehet, de dicsőség csak annak jár ki, aki valóban méltó rá. Az igazi megdicsőülés nem a színpadon jár az embernek, hanem az emberi kapcsolataiban. A munkahelyén, a szerettei között. A díj tehát akkor teljesíti be önmagát, ha a környezetünkben élők visszaigazolják. Ehhez kevés a teljesítmény. Ehhez kell a személyiség, a hiteles ember, aki hisz abban, amit alkot – méltatta a város kitüntetettjeit Ménes Andrea.  

Az idei évben két posztumusz díj odaítéléséről döntött a képviselő-testület. dr. Lencz Géza, a város szülöttje, egyháztörténész, egyetemi tanár, a Debreceni Református Hittudományi Akadémia rektor magnificusa posztumusz díszpolgári címét unokája, Lencz Márta és dédunokája, Lencz Sándor vette át. A Szabadhajdúk Vámospércs Városért Díjat (posztumusz) pedig a nemrég tragikus hirtelenséggel elhunyt Szabó Gyula önkormányzati képviselőnek, a Vámospércsi Mátyás Király Általános Iskola és AMI megbízott igazgatójának ítélte a testület. Az elismerést testvére, Szabó Éva vette át. 

Különleges meglepetés Debrecenből 

Hagyomány Vámospércs városnapi ünnepségén, hogy a díjazottak laudációjaként egy-egy kisfilm szolgál, továbbá egy meglepetés-műsorszámmal és -vendéggel kedveskednek az elismerésben részesülteknek. 2023-ban Vámospércs Közszolgálatáért Díjat Kanyóné Papp Klára, Vámospércs Polgármesteri Hivatalának jegyzője kapta. – Aki ismer bennünket, tudja, Klárával – vagy ahogy családban hívjuk, Krisztivel – unokatestvérek vagyunk – lépett elő a színfalak mögül a kitüntetett jegyző meglepetésvendége, Papp László, Debrecen polgármestere. Köszöntőjében felidézte, unokatestvérével nagyon sok időt töltöttek nagyapjuknál Szabolcsban, és nagyon sok kedves gyermekkori emlék fűzi őket egymáshoz.

Az élet pedig úgy hozta, hogy mindketten a köz szolgálatába szegődtünk, ami azzal jár, hogy a család olykor háttérbe szorul. De elmondhatom, hogy Klári nemcsak szakemberként, de családanyaként is hatalmas teljesítményt tett le az asztalra. Két csodálatos gyermeket nevel, és egy fantasztikus férjet tudhat maga mellett

– emelte ki Papp László.

Papp Klára és Papp László
Papp Klára jegyző és Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Molnár Péter

Az ünnepség folytatásában Vámospércs oktatásügyéért Oláhné Pólyik Ilona és Mészárosné Oláh Róza vehettek át elismerést; az egészségügyben kiemelkedő munkájukért díjazták Szántó Zoltánt és Hajdu Zoltánt. A legkisebb hajdúváros sportjáért kitüntették Malmos Gábort, a közművelődésért tett sokéves munkáért pedig a Fintorgó Gyermek Színjátszó Csoport részesült díjban. A Jövőnk Reménysége Díjat Nagy Hanna vehetett át.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában