Hitélet

2023.06.04. 20:58

Pünkösdi búzaszentelés Körösszegapátiban

Pünkösd vasárnapján tartják az ortodox hívek a búzaszentelést. A húsvéti ünnepet követve a pünkösd a nagy egyházi ünnep. Igaz, az ortodoxoknál ebben az évben is egy héttel később ünneplik.

Sorin Muresanu ortodox tisztelendő

Forrás: Vmirjáncki József

Régebben a hívek színes templomi zászlókkal vonultak ki a határba a búzaföld mellé, és ott tartották az ünnepi misét a búzaszenteléssel egybekötve.

Mostanában a férfiak behozzák a búzát a templomba, ahol pünkösd vasárnapja előtt ügyes női kezek a búzából csokrot és koszorút kötnek. A csokrokat és a koszorúkat a templomba helyezik el. 

Pünkösd vasárnapján fontos esemény, hogy az ünnepi mise után a tisztelendő szentelt vízzel meghinti a búzát. A hívek pedig a tisztelendő és a kántor vezetésével imádkoznak a jó termésért, a természeti csapások elkerüléséért. Imádkozásukat nemcsak a gabonafélékért, hanem más gyümölcsök megóvásáért is teszik.

A mise befejeztével a megszentelt búzacsokrot hazaviszik, és ott feltűnő helyre teszik. A hívek egy része több csokrot is vesz magához, viszik azokat idős szüleiknek vagy a szomszédjaiknak, akik nem tudtak a misén a templomban megjelenni. A font búzakoszorúkat a templomban lévő egyházi zászlók rudjára teszik fel. A hívek hisznek abban, hogy a megszentelt búzacsokor védelmet nyújt a háziak számára.

Vmirjáncki József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában