Újra együtt

2023.06.26. 14:20

Különleges családi találkozót tartottak Körösszegapátiban

Bittó Zoltán és Gyulai Barna többéves kitartó munkájának eredményeként kutatták fel a tágabb családjuk élettörténetét, most összejött a rokonság.

A Pénzes családhoz tartozók idén ismét találkozhattak

Forrás: Vmirjáncki József

1862-től 2023-ig terjedő időre készítették el az S. Pénzes család adattárát. Kutatásuk eredményeként S. Pénzes Józsefnek és feleségének, Pénzes Erzsébetnek hét gyermeke született. Ezeknek a gyermekeknek az idők során több mint 250 felmenője született. Azóta ezek száma állandóan változik. 2018-ban a család rokonsága először találkozott, most öt év után újra találkoztak Körösszegapátiban. A találkozó helye azért volt a hajdú-bihari település, mert Pénzes József (1862-1934) és Pénzes Erzsébet (1870-1931) itt éltek, családjuk is itt nevelkedett.

Most Bittó Zoltán főszervező Budapestről és Guj Sándorné, valamint lánya, Lesiné Guj Erika, továbbá Nagy Ibolya hívták a rokoni családot találkozóra, ahol ebben az évben több mint ötvenen jelentek meg. Közülük a legidősebb, Erdei Viktorné Pásztor Etelka 84 éves, Nagy Zsigmondné Csiszár Ibolya 80 éves, míg a legfiatalabb Nagy Ádám, aki 2 éves.

Bemutatkoztak a családtagok

A főszervező a találkozón megjelentek megáldására megkérte dr. Szabóné Kurucz Tímea lelkésznőt, aki elmondta, mily csodálatos adománya az életnek, hogy két fiatalember akaratából sok év elteltével az 1800-as évek közepétől a 2000-es évek elejéig több mint 250 ember született. Hangsúlyozta,

elismerést és dicséretet érdemelnek azok a leszármazottak, akik felkutatták őseik történetét és tovább adták azt felmenőiknek.

A megjelentek bemutatkoztak történeteikkel egymásnak. Felelevenítettek olyan eseményeket, melyek megtörténtek velük és felmenőikkel az elmúlt mintegy 160 év alatt. Többen elmesélték a megjelenteknek, hogy voltak keservesen megszenvedett időszakok szüleik, nagyszüleik, dédszüleik életében. A történelem alakulása nagymértékben befolyásolta egyes személyek életének alakulását. Többeket távol sodorta a sors a szülőföldjüktől, a bihari tájtól. Élnek hozzátartozók a fővárosban, a Dunántúlon, de vannak leszármazottak a szomszédos Romániában.

Rátaláltak a családfakutatók a Pénzes házaspár hét gyermekének utódaira hazánkon kívül Ausztriában, Németországban, Spanyolországban is.

A világjárvány is akadály volt

Amikor 2018-ban először találkozott az összegyűlt rokonság, oly sok mondanivalója volt a megjelenteknek, hogy úgy határoztak, két év múlva ismét találkoznak. Sajnos akkor a járvány meghiúsította a tervüket. Most annál nagyobb volt az öröm, hisz öt év elteltével már új jövevények érkeztek többük családjába. Akik pedig az élet könyörtelen törvénye szerint elhunytak, azokról tisztelettel emlékeztek meg.

A találkozó ideje alatt lehetőség kínálkozott arra is, hogy szétnézzenek a településen, ahol őseik túlnyomó többsége leélte az életét. Megtekintették azt a sok-sok változást, mely jellemzi a települést az elmúlt időkben. Örömmel tekintették meg azokat a fotókat, melyek a régi időkben készültek. Arról pedig a szervezők gondoskodtak, hogy ezt a nevezetes napot is megörökítsék. Tették ezt azért, hogy évek múltával legyenek dokumentumok arról, hogy a Pénzes családhoz tartozók ragaszkodnak őseikhez és összetartoznak, összetartanak.

Vmirjáncki József


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában