Pedagógusok arcképcsarnoka

2023.06.09. 19:15

Kapcsolatteremtő iskolalátogatások Debrecenben

A debreceni székhelyű, több mint negyedszázados múltra visszatekintő Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület küldetése, hogy megörökítse azoknak a pedagógusoknak az életművét, akik egész pályafutásukkal példaadó módon nevelték, oktatták tanítványaikat. Ez a törekvés ölt testet az évente megjelenő Pedagógusok arcképcsarnoka címet viselő kiadványban, amelynek szellemiségét, tartalmi értékeit jelzi, hogy 2015-ben bekerült a Megyei Értéktár kulturális kategóriájába. Az arcképvázlatok szerzői számos hazai és határon túli település polgárai (családtagok, tanítványok, korábbi kollégák), akik hitelesen idézik fel az egykori pedagógusok életművét.

– Az alkotók körének bővítése szándékával az egyesület képviselői a közelmúltban Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében tettek betekintő látogatást: Nyíregyházán, Kisvárdán, Fehérgyarmaton és Nagykállóban kerestek fel olyan nagy múltú iskolákat, amelyek történetében az utókor által is elismert pedagógusok dolgoztak. Az intézmények vezetői érdeklődéssel fogadták az egyesület küldötteit, egyetértettek a szervezet céljaival és – miközben bemutatták saját iskolájuk múltját és jelenét – felajánlották jövőbeni közreműködésüket a helyi értékek és a személyes teljesítmények írásba foglalásával, új arcképvázlatok alkotásával. Visszatekintve sikeresnek értékelhetjük a látogatásokat, amelyek eredményeként tovább bővül az Egyesület partneri köre és a jövő évi Emlékkötetben újabb Szabolcs-Szatmár-Beregi pedagógus arcképvázlatok jelenhetnek meg – fogalmazott Cs. Nagy Gábor egyesületi elnök. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában