Vámospércsi Vágta

2023.06.17. 16:58

Ha lóhalálában nem is, de huszárosan vágtáztak Vámospércsen – fotókkal

Nem kevesebb, mint a Nemzeti Vágta szilvásváradi nagydöntője volt a tét szombaton.

Forrás: Molnár Péter

A génjeinkben van, hogy mindig vannak céljaink, és előre kell mennünk. Ménes Andrea polgármester és Tasó László honatya köszöntője után ezzel a mondattal összegezte a Vámospércsi Vágtát Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke szombat délelőtt. – A magyarság bebizonyította, hogy van mit féltenünk, az ország és a jövője is a miénk – fűzte hozzá. Mónus József Európa- és világbajnok, többszörös világrekorder íjász is színpadra lépett, és Pajna Zoltán „kapitánynak” címzett jelentéstételt, melyben a nemrég Isztambulban megnyert íjászversenyről számolt be.

A Hajdú hagyományok nyomában elnevezésű programsorozat részeként gyűltek össze lovasok és lovaik a település füves pályáján, hogy a Nemzeti Vágta előfutamaként hagyományteremtő szándékkal megrendezett versenyen megmérettessék magukat. A reggeli eső a fűnek tett csak jót, a lovasverseny résztvevőit viszont óvatosságra intették a csúszásveszély miatt.  

Először a kishuszárok pattantak nyeregbe, a versenyzők „csikókora” azonban semmit nem tompított a nagy hagyományú vágta és annak három előfutama fényén. A lovas múltat és a vágta szellemiségét jelképező huszáros felvezetés járt minden indulónak. A kishuszárok között volt a tavalyi győztes, a vámospércsi Molnár Molly is, aki szó szerint hazai pályán szállt versenybe és jutott tovább. A jó lovas tudja, hogy minden paripa önálló egyéniség, a laikus közönségből azonban többen meglepetten szórakoztak a nyírpazonyi versenyző paripájának palástolatlanul ingatag hangulatán. A versenyfegyelem viszont nála sem hagyott kívánnivalót maga után, és ha némi melankóliával is, de győztesként került ki lovasával az előfutamból. A futamok után szórakoztató kísérőprogramokkal is készültek a szervezők, az íjászbemutató után a Nemzeti Lovasszínház Kincsem című produkcióját láthatta a Vámospércsi Vágta közönsége, majd a műfajok közötti határozott huszárvágással a Bagossy Brothers zenekar a következő fellépő. A futamok legjobbjainak nagydöntője Szilvásváradon lesz, a helyi verseny a Vámospércs Városi Önkormányzat főszervezésében, a vármegyei önkormányzat támogatásával valósult meg.

Szakál Adrienn

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában