Hivatali válasz

2023.06.25. 15:00

Kivágták a fákat a Klinikai Központnál, kiderült, miért volt rá szükség

Egy tisztább és rendezettebb zöldterület kialakítása a cél.

Eltűntek a fák

Forrás: Cívishír

Egy hónappal ezelőtt jelent meg az első poszt a közösségi médiában arról, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ előtt, a Nagyerdei körúton fákat vágtak ki. A kommentelők megjegyezték, hogy nemcsak a látvány elkeserítő, de a buszra várakozóknak így egy kevés árnyék sem maradt, ahová behúzódhatnának, és volt, aki felháborodott, hogy költési időszakban vágták ki a fákat. Az esettel kapcsolatban a Cívishír még májusban elküldte a kérdéseit, és június 19-én érkezett meg a polgármesteri hivatal és az egyetem közös válasza.

Nem a megszokott látvány
Forrás: Cívishír

Ebben leírták, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központja előtti park felújításának szükségessége – az intézmény arculatához méltatlan állapota miatt – már korábban megfogalmazódott, melyet több lakossági megkeresés is megerősített. Az egyetem és a klinikai központ vezetősége az elnöki hivatal (a klinika bejárati főépülete) homlokzatának balesetveszélyes omlásai, a Professzorok elnevezésű szoborcsoport jelentős állapotromlása miatt komplex felújítási munkálat elvégzése mellett döntött, melynek része a park rendbetétele az egyetem egységes megjelenését szolgáló új tiszafák, fenyők ültetésével.

– Az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulást adott a Debreceni Egyetem részére a terület vonatkozásában kertépítészeti felújításhoz/átalakításhoz – írták. Kiderült, a munkák vegyes állományú és korcsoportú fákat és fás szárú növényeket érintettek. Oszlopos habitusú szilfaegyedeket és kúszó, örökzöld növényeket távolítottak el, melyek fiziológiai állapota az önkormányzat ellenőrzései szerint is már korábban megromlottak, az egészségi állapotuk az előző év hosszasan tartó, aszályos időszaka miatt további romló tendenciát mutatott. Azonban egyes – dendrológiai szempontból különösen értékes, megfelelő állapotban lévő – csüngő habitusú faegyedeket megtartottak. – A zöldterület szakszerű, tájépítészeti és kertészeti szempontból átgondolt rekonstrukciójára kerül sor a klinikai központ hatáskörében, mely során magas díszítő értékű fákat és dísznövényeket telepítenek a terület megújításával egyidejűleg, megtartva és továbbfejlesztve a zöldterület korábbi funkcióját. A zöldterület megújítása az ugyanitt található Professzorok című szoborcsoport és talapzatának felújítása nyomán válik teljessé, mely szintén a klinikai központ hatáskörében valósul meg – fogalmaztak.

Tart a munka
Forrás: Cívishír

Hozzátették, a zöldterület fejlesztése a közösségi közlekedés várakozóhelyének környezete, a szoborcsoport és az elnöki hivatal látképe szempontjából egyaránt fontos. A fejlesztéssel az egyetem célja a tisztább, rendezettebb, fenntarthatóbb zöldterület kialakítása.

Fogarasi Renáta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában