Múzeumok Éjszakája

2023.06.23. 18:31

Számos érdekes programmal készül szombat este a szoboszlói Bocskai Múzeum

Szent Iván tüze is fellobban szombaton

Forrás: Bocskai Múzeum

A Múzeumok Éjszakáján kalandos időutazásra hívja látogatóit Hajdúszoboszló múzeumi negyede. Június 24-én, szombaton este hat órától éjfélig utcafesztiválon mulathatnak a résztvevők a Bocskai utcában – számolt  be a Bocskai Múzeum közlésében. Lesz fegyver- és viseletbemutató, kézműves foglalkozások és vásár, népi játszótér, koncertek és templomtúrák. Megcsodálható továbbá a Bocskai korona- és jogarmásolat, és 18 óra 30 perctől a múzeumot alapító Juhász Imre emléktábláját is felavatják.

A kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas idei programkavalkád egyik legjobban várt pontja egy filmpremier. A rendezvény látogatói láthatják először „A korona útja” című Bocskai fejedelemről szóló filmet, melyet a múzeumi kertmoziban vetítenek majd 20:45-től, 21:30-tól és 22:15-től. 

Forrás: Bocskai Múzeum

A történelmi dokumentumfilm a koronás fejedelem, Bocskai István útját ismerteti az „igazság koronájáig”, de választ ad arra kérdésre is, hogy miként vezetett a „Bocskai-korona útja” a hajdúszoboszlói múzeumba? További különleges programelemek között egy új kiállítást is találunk.

Az érdeklődők először vehetik birtokba a Fejedelmi Kincstár két éve átadott új múzeumi épületegység tornyát, ahol megnyílik a Távlatok Tornya című kiállítás. Itt a múlt távolába tűnő hajdúszoboszlói épített emlékekre (például a templomerődre, a zsinagógára, a Gambrinuszra) tekinthetnek vissza az érdeklődők a város madártávlatból készített panorámaképe segítségével.

Az est egyik legnépszerűbbnek ígérkező programja a Szent-Iván éji tűz és az azt követő parázson-járás lesz, ahol a bátrabbak maguk is kipróbálhatják, milyen érzés mezítláb végiglépdelni egy 600-800 fokos parázsszőnyegen. Persze erre a bravúrra csak a 18 éven felüliek vállalkozhatnak egy több lépcsős vezetett meditáció után.

A programok Hajdúszoboszló Város Önkormányzata támogatásával, a Bocskai Múzeum és a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár közös rendezésében valósulnak meg. További információk a Facebook-eseményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában