Jobb piaci környezetre várnak

2023.06.29. 07:00

Megvan az építési engedély a Váci-kollégium helyén épülő ingatlanra

A munkálatok azonban még bizonytalan ideig nem kezdődnek el.

Az egykori kollégium helye – itt épül majd az új ingatlan

Forrás: Molnár Péter

Egy évvel ezelőtt kezdték el lebontani az Apafi utcai Váci Mihály Kollégiumot. Debrecen önkormányzata 2021-ben döntött a nyolcemeletes ingatlant értékesítéséről. A 2008 óta használaton kívül álló kollégiumot végül pályázati felhívás útján a Héliker Ingatlan Kft. vásárolta meg.

A Haon Kotosmann Zoltánt, a társaság ügyvezetőjét kérdezte a terület felhasználásáról. Az ügyvezető megerősítette, a telken egy 95 lakásos társasházat fognak építeni. Elmondta, a jogerős építési engedély ki van adva az épületre, mindössze arra várnak, hogy a finanszírozási környezet kedvezőbbé váljon a lakásvásárlók számára.

Debrecen Váci Mihály Kollégium ingatlan haon
Forrás: Molnár Péter

Kotosmann Zoltán szerint ugyanis a magas banki lakáshitelkamatok miatt érdemes kivárni, amíg a piac vagy valamilyen élénkítő intézkedés lehetővé teszi, hogy az emberek reális kamatokkal tudjanak hitelt felvenni. Habár szerinte Debrecen különleges helyzetben van, hiszen látható, hogy a megtelepülő befektetések miatt van igény ingatlanvásárlásra, de a jelenlegi helyzetben az emberek nem tudnak 10 százalékos kamattal tervezni.

Debrecen Váci Mihály Kollégium ingatlan haon
Forrás: Molnár Péter

Éppen ezért az ügyvezető konkrét átadási időpontot sem tudott jósolni, szerinte leghamarabb két év múlva készülhet el a társasház.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában