Keserű emléknap

2023.06.04. 20:11

Öröm volt látni, mennyi debreceninek fontos a nemzeti összetartozás – fotókkal és videóval

Több százan szánták rá a cívisvárosban a vasárnap délutánt, hogy Magyarország legnagyobb tragédiájának emléknapján együtt legyenek.

Forrás: Kiss Annamarie

A trianoni békediktátum évfordulója alkalmából emlékeztek meg a 90 évvel ezelőtt felavatott Magyar Fájdalom szobránál a debreceni Bem téren vasárnap délután, a nemzeti összetartozás napján, melyet több száz érdeklődő kísért figyelemmel.

A rendezvény az Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes műsorával kezdődött, a Kárpátaljáról érkező formáció koreográfiájában a téren elhelyezett, cserepes virágokból formált szívet tárt a debreceniek felé jelképesen, melyet óriási tapsvihar fogadott.

Trianon, megemlékezés, koszorúzás, Haon, Debrecen, a nemzeti összetartozás napja
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Papp László polgármester beszédében felelevenítette, 103 év telt el azóta, hogy a történelem egyik legigazságtalanabb békediktátumával szétdarabolták Magyarországot, és megkísérelték a magyarságot eltörölni Európa meghatározó, történelemformáló nemzetei közül.

Olyan határok meghúzásával sújtották nemzetünket, amelyek teljesen figyelmen kívül hagyták a társadalmi és gazdasági szempontokat, a nyelvi és kulturális régiók egységét, a települések vonzáskörzetét, a gazdaság évszázadok alatt kialakult kapcsolatrendszerét, a vasút- és közúthálózatot, a domborzati és vízrajzi viszonyokat. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a történelem egyik legbarbárabb békediktátuma született meg, amely semmibe vett minden olyan elvet, amelyre hivatkozva létre hozták

 – mondta.

Rámutatott, több mint egy évszázaddal a nemzeti tragédiánk után máig keserűséget okoz a rettenetes méretű terület- és népességveszteség. A fájdalom mellett azonban június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja különösen fontos közösségvállalásunk szempontjából.  

– Ezt az erőgyűjtést sokan akarják akadályozni külföldről és itthonról egyaránt, sokan akarnak elbizonytalanítani bennünket abban a hitünkben, hogy képesek vagyunk erős Magyarországot építeni. De pont Trianon mutatja meg, milyen erő van ebben a nemzetben – mondta Papp László.

A megemlékezés további részében a Csokonai Színház, a Törköly Zenekar, a Debreceni Népi Együttes és a Debrecen Helyőrségi Zenekar műsorát, valamint Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas színművész előadását hallhatták a debreceniek.

Az eseményt a magyar, a székely és a csángó himnusszal zárták.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában