Retró

2023.05.01. 07:00

Rekordszámú látogató a debreceni vidámparkban – régi korok majálisa - fotókkal

A munka ünnepe néhány évtizede felvonulással, piknikezéssel telt.

Van, ami nem változik: a debreceni vidámparkba ma is szívesen betérnek a majálisozók

Forrás: Illusztráció: Napló-Archív

Néhány évtizeddel ezelőtt a május elsejék – legalábbis közösségi élményként – Debrecen (illetve a nagyobb városok) központjában kezdődtek; a Piac utcán (akkori Vörös Hadsereg útján) lelkes (vagy kevésbé lelkes) emberek vonultak transzparensekkel, piros zászlókkal, útjuk végén integetve a dísztribünön helyet foglaló elöljáróknak, az MSZMP helyi prominenseinek. A többezres tömeg az itt működő gyárak és intézmények dolgozóiból, családtagjaiból állt. 

Kezdetben kötelező jelleggel kellett az üzemeknek, iskoláknak, egyéb munkahelyeknek részt venniük az eseményen, később ez valamelyest lazult. A rendezvény demonstrálta, hogy a munkásokat megbecsülik, ők jól érzik magukat, az ország kiválóan működik, és úgy általában, mindenki boldog.

A felvonulás után (hacsak nem volt nagyon rossz az idő), a Nagyerdőn folytatódott a program már lényegesen kellemesebben: az emberek piknikeztek, gyönyörködtek a néptáncműsorban, fagyi/vattacukrot/lufit vettek a gyereknek, befizettek egy-egy körre a vidámpark valamelyik járékára. 

Ebédre pedig a szinte ikonikussá vált sör-virsli/debreceni páros menüt fogyasztották; a többire nemigen, erre azonban máig nosztalgiával gondolnak sokan.

Fellapozva a Hajdú-bihari Napló régi számait, elsőre az tűnik szembe, hogy bár május elseje ünnep volt, a lap mégis megjelent, mégpedig ünnepi kiadásban: a fekete-fehér dizájnt ilyenkor piros betűk tarkították. A május másodikai lapban aztán halálosan unalmas beszámolókat találhatunk a felvonulásról, mely rendkívül felemelő volt, az azt követő majális pedig csak fokozta az emberek örömét. Összeállításunkban régi lapokból válogattunk egy csokorravalót.

Egyre szelídült

Többek közt megtudtuk, hogy éppen 60 éve, 1963. május 1-én 80 fillérbe került a lap (és a cím rálógott a képre – ma ez nagyon furcsán hat), továbbá nyilatkoztak az élen járó üzemek igazgatói, elmondva, milyen kiválóan teljesítenek a szocialista versenyben. 1965-ben az újságban felidézték a régi, harmincas évekbeli ünnepeket, az akkori május 1-ről pedig május 4-én tudósítottak, aszerint ötvenezren vonultak fel Debrecenben. 

Az 1970. május elsejei lapban a marxizmus-leninizmus legyőzhetetlenségének üzenetét adta át az ünnepi köszöntő, majd a másnapi számból megtudhatták az olvasók, hogy – a felvonulás után – rekord 27 ezer ember szórakozott a debreceni vidámparkban.

Az 1980. május 1-én megjelent Naplóban Május ünnepén címmel Zsurovits Sándorné, a szakszervezetek megyei tanácsának titkára írta le magvas gondolatait, és mivel ez a nap vasárnapra esett, a lapban egyúttal az édesanyákat is köszöntötték. 1989-ben, a rendszerváltás hajnalán már nem volt ünnepi szám, az Alföld Ifjúsági színpad műsora az akkori romániai helyzet ellen tiltakozott, a nagyerdei majálison pedig megjelentek a frissen alakult pártok, az MDF és az SZDSZ standjai.

A 2000. évi május 2-ai Napló majálisról szóló beszámolója akár ma is készülhetett volna: színes, könnyed, politikamentes.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában