Új jövevények

2023.05.04. 20:34

Kiskutyáknak tűnnek, de nem azok: különleges kölyköket ápolnak a hortobágyi madárkórházban

A tíz kicsi aranysakál állandó felügyeletet igényel, cumival etetik őket.

Aranysakálkölykök Hortobágyon

Forrás: Facebook / hortobágyi madárkórház

Aranysakálalomra bukkant a Körös Vadásztársaság egyik tagja Kunszentmárton határában május 2-án délelőtt, erről az Agro Jager számolt be. Mint azt a portál írta, a sakál vackát a Hatos-tó oldalában találták meg, és kétséges volt, hogy a visszatérő szuka felneveli, vagy egyáltalán életben hagyja-e a kölyköket, ezért a mintegy 10 kölyköt számláló almot dobozba rakták. Előbb megvizsgálta őket a vadásztársaság elnöke – aki egyébként a körzeti állatorvos is –, majd felvették a kapcsolatot dr. Déri Jánossal, a hortobágyi madárkórház vezetőjével, aki vállalta, hogy felnevelik a kölyköket a Hortobágyon.

Az állatokat a cikk szerint most cumi segítségével, 24 órás felügyelet mellett nevelik, mert szemben a madarakkal, a kutyafélék a kezdeti időszakban állandó gondoskodást igényelnek.

Déri János a portálnak azt mondta, hogy az aranysakál sok kérdést felvet, de állategészségügyi és járványtani szempontból is több tisztázásra váró feladatot ad, hiszen táplálkozási szokásai miatt, szemben a vörös rókával, az aranysakált nehezen lehet szájon át veszettség ellen immunizálni. Ami azt jelenti, hogy a rókáknak kihelyezett csalétket ugyan megtalálja, de nem rágja szét, és így a kapszula sértetlenül halad át a tápcsatornáján.

Szerinte a kunszentmártoni kölykök nagy valószínűséggel nem veszettek, ennek ellenére azonnal megkapják a vakcinákat, és más oltásokat is beadnak nekik. Déri János elmondta,

mindent megtesznek, hogy életben tartsák őket, ez hatalmas szakmai kihívás nekik. Több vadaspark is érdeklődött már irántuk, így ha sikerül felnevelni az állatokat, minél hamarabb átadják őket, hogy gördülékenyebben beilleszkedjenek új otthonukba.

Ahogy arra a hortobágyi kórház Facebook-oldala rámutat, az aranysakál igen óvatos, gondos, mikor kicsinyeiről van szó. Eddig vitatott volt, hogy egyáltalán kotorékban, vagy felszín feletti vacokban neveli utódait, hisz ilyet még tényleg nem sokan láttak.

A most megtalált kölykökre egy felszín feletti vacokban bukkantak rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában