Vezércsel

2023.05.14. 12:36

Egy híján százan ültek táblához a nemzetközi sakkviadalon Nyíracsádon

XVIII. alkalommal rendezték meg a Kathy Sándor Sakk Emlékversenyt, a vármegye legrangosabb amatőr viadalát Nyíracsádon.

A nyíracsádiak örültek a 2. helyezésnek

Forrás: Kedves Zilahi Enikő

Ha nem szólt volna közbe a pandémia, idén már 20. alkalommal ültek volna asztalhoz az amatőr sakkbarátok Nyíracsádon a Kathy Sándor Sakk Emlékversenyen, ahol immár XII. alkalommal a Pósán Ferenc Emlékkupáért is küzdhettek a versenyzők. A táblajáték megszállottjait nemigen érdekelte az évszám, így május 13-án idén is rekord számmal, egy híján százan ültek asztalhoz az egykori sakkbarátok emlékére megrendezett viadalon. A szakemberek szerint a vármegye legrangosabbnak számító amatőr versenyét évtizedek óta Szmír Mihály, a helyi sakk-kör vezetője szervezi. A 72. esztendejében járó lelkes szervező 14 éves korában kezdett el sakkozni, azóta saját bevallása szerint megszállottja a táblajátéknak. A sakk szeretete, a jó baráti közösség, a szülőfaluja iránti szeretet és tisztelet, valamint a település mindenkori vezetőjének köszönhetően sikerült ilyen rangra emelni a nyíracsádi viadalt, ahova a vármegye legkülönbözőbb részeiről, a szomszéd vármegyékből, de még Erdélyből is érkeznek versenyzők.

Taktika, tudás, és harc az idővel egy egész napon át
Forrás: Kedves Zilahi Enikő

Megyei díjkiosztóra is sor került

A vendégeket dr. Nagy János polgármester, majd az egykori sporttárs unokája, ifj. Pósán Ferenc köszöntötte. Ezt követően Juhász Mihály, a Megyei Sakkszövetség elnöke szólt a megjelentekhez, aki többek között a következőket mondta. – Azért lehetünk büszkék erre a viadalra, mert Nyíracsád az a település, mely a legrangosabb versenyt tudja biztosítani a vármegye amatőr sakkozói számára. Bátran mondhatom, hogy ezt a versenyzői létszámot sehol nem tudjuk megismételni, még Debrecenben sem. Szívesen jönnek ide az amatőr sakkozók, mert színvonalas a vendéglátás, jó hangulatú a verseny, barátok találkoznak évről évre, és természetesen mindenki igyekszik jó eredményt elérni – fogalmazott a megyei elnök, aki a köszöntőt követően a verseny előtt ismertette a nemrég befejeződött megyei I. és II. osztályú sakk csapatbajnokság eredményeit, és osztotta ki a kupákat, érmeket. A helyiek nagy-nagy örömére Nyíracsád csapata a 3. helyezésért járó kupát és érmeket vehette át.

Visszajárnak a versenyzők

A helyi Varga József még egyetlen viadalról sem hiányzott. – Több mint 50 éve sakkozok, 10 éve igazolt játékosként is. Édesapám inspirálására kezdtem el a játékot, amihez először nem sok kedvem volt, de ma már az életem részévé vált. Bár Megye I.-es csapatban is játszom igazolt játékosként, a világért sem hagynám ki a Kathy Sándor emlékversenyt. Úgy érzem, itt a helyem – nyilatkozott Varga József, az örökös tag. A 40 éve sakkozó Mile Kálmánné Debrecenből vesz részt szinte minden évben a versenyen, dr. Horváth Ferenc pedig Nyíregyházáról tér vissza a nyírségi településre. A játék szeretete és a barátságos hangulat hozza vissza évről évre, idén először pedig már nemcsak ő maga, de az unokái is asztalhoz ültek Nyíracsádon, amire természetesen nagyon büszke a nagypapa.

Koncentráltak a versenyzők
Forrás: Kedves Zilahi Enikő

Díjakban, kupákban nem volt hiány

A megnyitót követően 50 versenyóra kattant, hogy kezdetét vegye a csaknem kora estig tartó versengés, melyen Szilágyi Tibor vezető bíró és Száva Miklós ügyelt a szabályok betartására. A kilencfordulós, svájci rendszerű viadalon a rövid ebédszünet ellenére is csak késő délután született eredmény. Évek óta ezen a versenyen hirdetik ki Hajdú-Bihar vármegye rapid sakkversenyének amatőr bajnoka címét, melyet idén Bíró Beáta debreceni játékos érdemelt ki. A legeredményesebb helyi versenyzőnek járó Pósán Ferenc Emlékkupát Kerti László vihette haza. A verseny összetett győztese, akik kiérdemelték a Kathy Sándor Emlékkupát, a nyíregyházi NYESE csapat lett.

További eredmények

Utánpótlás egyéni: 1. Bátori Zalán (Nagyvárad), 2. Jasku Balázs (Nyíregyháza) 3. Gál Milán (Nagyvárad)

Utánpótlás helyi egyéni: 1. Terdik Benedek 2. Birki Panna, 3. Havattői Krisztina, 4. Bihari Márk

Ifjúsági egyéni: 1. Simon Örs (Nyíregyháza)  2. Békési Áron (DSBK), 3. Bodnár Lévi (Nyíregyháza). 

Ifjúsági csapat: 1. Dávid SC Nyíregyháza (Jasku Balázs, Jasku Dávid, Jakab Ildikó, Bodnár Lévi), 2. Nagyvárad (Bátori Zalán, Gál Milán, Bátori Sándor, Bátori Sándor Eduárd, Pék Nimród), 3. Debrecen (Békési Áron, Olajos Dániel, Bíró Csilla, Bíró Levente)

Felnőtt egyéni: 1. Jakab Zsolt (Mónospetri), 2. Kerti László (Nyíracsád), 3. Bíró Beáta (Debrecen) 

Felnőtt csapat: 1. Monospetri (Jakab Zsolt, Némethy Attila, Jakab Benjamin), 2. Nyíracsád (Kerti László, Gnáj József, Major Norbert) 3. 1g4 Debrecen (Juhász Tamás, Borbél Zsombor, Sütő Sándor Tamás)

A legeredményesebb senior versenyző: Béres Ferenc (Debrecen)

A legjobb női versenyző: Bíró Beáta (Debrecen)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában