Sikeres mentés!

2023.05.31. 21:23

Gólyatöcs fészkeket találtak a földúton, Görbeháza mellett

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai sikeresen megmentették a fészkeket.

Fennállt a veszélye annak, hogy az ígéretes költés megsemmisülhet

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala

Görbeháza mellett, a Kapros-pusztán egy víz alatt lévő földút magasabb térszínén kezdte meg a költését két pár gólyatöcs (Himantopus himantopus) – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szerdai közlésében.

Mivel az utat rendszeresen használják a gazdálkodók a területeik megközelítésére, ezért fennállt a veszélye annak, hogy az ígéretes költés megsemmisülhet.

A Természetvédelmi Őrszolgálat szakemberei karókkal védőzónát alakítottak ki, hogy az erre járó mezőgazdasági gépek el tudják kerülni a fészek környékét. A nemzeti park munkatársai a karók tetejére fémtüskéket helyeztek, így a fészekrabló madarak nem tudnak rászállni a magaslatra.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala

Ezzel az egyszerű beavatkozással hozzájárultak ahhoz, hogy a pusztán két fészekalj fokozottan védett gólyatöcs fióka tudjon felcseperedni. A helyszín elhagyása után a madarak szinte azonnal visszatértek a fészkekre, és folytatták a költést, immár nagyobb biztonságban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában