Zsuzsi vasút

2023.05.11. 12:26

Itt van minden, amit a Zsuzsi vasút történetéről tudni kell – fotókkal, videóval

Vasúttörténeti kiállítás nyílt, középpontjában a debreceniek szívéhez közel álló kisvasúttal.

A kiállítás csütörtökön nyílt meg

Forrás: Czinege Melinda

Kiemelten az öreg hölgy történetét bemutató kiállítás nyílt meg május 11-én, csütörtökön az Új Városháza Galériában (Debrecen, Kálvin tér 11.).

Vasútmodell, fotók és videóinstalláció, lámpák és az indulást jelző zöld körös tábla – csak néhány eszköz, amit megismerhetnek közelebbről a látogatók a Zsuzsi Erdei Vasút történetét bemutató kiállításon. Az eszközöket nagy örömmel vizsgálták meg csütörtökön reggel a Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kisiskolásai, ők nézhették meg először a tárlatot.

A hivatalos megnyitón Széles Diána, Debrecen alpolgármestere saját emlékeit idézte fel, és leszögezte: nincs olyan debreceni kisiskolás, aki ne ült volna legalább egyszer a Zsuzsi vonaton. – A Zsuzsi örök, és örök értéke a városnak, kiszolgál minden debrecenit – hangsúlyozta.

A megnyitón köszöntőt mondott Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke. Kiemelte: a Zsuzsi nemcsak vasúttörténeti műemlék, hanem ma is működő vasút. Elmondta, 141 éve már annak, hogy megnyitották a Zsuzsi vonat első vonalát, kezdetben a Debrecenhez tartozó Gúthi-erdőben kitermelt fa elszállítására használták, majd 1925-ben indult el rajta a személyszállítás. 

Azóta élvezhetjük a Zsuzsival való utazást. A vonat beépült a város kultúrájába, nagyon sok dal, történet született róla. A Zsuzsi tehát a miénk, a debreceniek vonatja, ami egyszerre öreg és fiatal

 – emelte ki Mazsu János. Hangsúlyozta, az öreg hölgynek méltó helye lehetne a kiemelt nemzeti értékek között, remények szerint a Zsuzsi vonat egyszer még a hungarikumok sorát bővítheti majd.

Több szempontból fontos ez az év

Makóné Fogarasi Hajnalka, a „Zsuzsi” Erdei Vasút Nonprofit Kft. ügyvezetője bővebben beszélt Magyarország legrégebben működő keskeny nyomtávolságú vasútjának történetéről. Sok más mellett rámutatott arra, miért jelentős ez az esztendő a vasút életében. 

Mint mondta, a Zsuzsi Erdei Kisvasút idén 141 éves, az Úttörő vasút korszakának 45. évére emlékezünk ebben az évben, az MK-48-as dízelmozdonyok pedig 63. évükbe léptek.

 – Azt gondolom, hogy a kisvasút a családok egyik legfőbb kincse. A gyerekeknek élmény, a felnőtteknek nosztalgia – fogalmazott az ügyvezető, aki úgy véli, a tárlat minden látogatónak lelki töltekezést is jelenthet.

A Zsuzsi vonat tárlatmegnyitója nem is zárulhatott volna másként, mint egy jó hangulatú vonatozással. A kiállítás egy hónapig, június 11-ig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában