Átadás

2023.05.21. 12:54

A közjó érdekében alakított ki kirándulóhelyet Tasó László Nyíradonyban – fotókkal

Befejeződött a Dinnyési Erdei Kirándulóhely komplex közjóléti fejlesztése.

Forrás: Czinege Melinda

– A Dinnyési Kirándulóhely második ütemének kialakításával teljesült a közjó érdekében tett három évtizedes vállalásom egyik fontos eleme – fogalmazott Tasó László országgyűlési képviselő a Dinnyési Erdei Kirándulóhely szombaton tartott ünnepélyes átadóján Nyíradonyban.

Mint elmondta, vállalásai között kiemelt helyen szerepel a vidéken élők érdekeinek képviselete, többek között az erdők közjóléti funkcióiból kiszorultak hátrányának megszüntetése. 

Erdőgazdálkodóként 2013-ban, majd 2018-ban döntöttem a tulajdonunkban lévő magánerdő közjóléti célra történő átadásához szükséges pályázati lehetőségek igénybevételéről.

– tudatta, majd az is megosztotta, hogy május 10-én megérkezett a használatbavételi engedély, így a kirándulók most már – térítésmentesen – igénybe vehetik a nyíradonyi Dinnyési Kirándulóhelyet.

Tasó László országgyűlési képviselő
Tasó László országgyűlési képviselő
Forrás: Czinege Melinda

Fenntarthatóságra nevelés

Továbbá elhangzott, a beruházás költséghatékonyan a ÉNGY-ben (Építési Normagyűjtemény) szereplő referenciaárak alapján maximálisan elismerhető költségtételek alkalmazásával, valamint 3 árajánlat bekérésével valósult meg. A beruházás a Nyíradony 225 C erdőrészletben az ember és a természet közötti harmonikus kapcsolat lehetőségét a fenntartható, erdőgazdálkodás hosszútávra tervező példáján keresztül mutatja be. 

– A magánerdők közcélra történő átadása a kirándulóhelyek magánerős működtetése kiváló példa lehet a jó gazda szerep megnyilvánulásának, a társadalomtudatos viselkedésnek, a gondos és maximális odafigyelést jelentő közjóléti szerepvállalásnak – vallja a honatya. A fejlesztés során a közjóléti célra átadott 7 hektáros erdőrészletben a kiírásnak megfelelően, mint erdőgazdálkodó egy erdei védőházat, egy tájházat, négy helyhez rögzített erdeibútor-garnitúrát, négy rögzített padot, négy időjárásnak ellenálló interaktív és tájékoztató táblát, négy tűzrakó helyet, két erdei játszószert, két erdei tornaszert, két illemhelyet, tíz kerékpártámaszt és 180 méter hosszú, a lombkorona több szintjére rálátást biztosító, 20 személy egyidejű biztonságos tartózkodására alkalmas faszerkezetet készíttettek. A projekt összköltsége hozzávetőleg 89 millió forint, az EMVA és a Magyar Állam által megítélt 64 millió forint támogatás mellé az erdőgazdálkodó csaknem 25 millió forint önerőt tett.

A hamis állításokra rácáfol a helyszín

Elhangzott az is, hogy voltak törekvések arra, hogy a komoly önerőt igénylő fejlesztés jelentőségét a térségben hasonló, befejezetlen, építés alatt álló beruházásoknál kifogásolt körülményekkel összekapcsolva, kellő rosszindulattal csorbítsák.

Minden hamis állítást és „önkéntes szakértői véleményt” azonban cáfol maga a helyszín a megvalósított pihenő, fitnesz-, illetve játéktér, amiről érdemes személyesen meggyőződni. Bízom abban, hogy maradnak és a jövőben is lesznek, akik az állami szerepvállalás mellett önerőt vállalva segíteni fogják a közjóléti célok megvalósulását. Az erdei környezetbe vágyó kirándulók, családok, közösségek, csoportok és egyéni látogatók figyelmébe jó szívvel ajánlom a már 8 éve fenntartott Dinnyési Kilátót - Tanösvényt és az Erdei Kirándulóhelyet Nyíradonyban – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Az ünnepélyes átadásra többen összegyűltek, a legkisebbek feltérképezték a tanösvényt, míg a felnőttek birtokba vették a kilátót. A helyiek és a környékbeliek nagyon örülnek, hogy Nyíradony környékén van egy olyan kirándulóhely, ahova bármikor kilátogathatnak és eltölthetnek egy napot a természet szívében.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában