Érettségi

2023.05.09. 15:18

A logikai feladatokon volt a hangsúly idén a matekérettségin

Kétszer kettő csak a híres filmben lehet néha öt – az érettségi vizsgán sok múlik a tévedésen.

Kedden a matematika érettségire került sor

Forrás: Czinege Melinda

A matematika írásbeli vizsgával folytatódott az érettségi május 9-én. Mint azt korábban megírtuk, idén több mint hatezer hajdú-bihari tanuló ad számot tudásáról. Köztük a Fazekas Mihály Gimnázium diákjai, akiket a reggel 9 órai kezdéskor örökítettünk meg.

Az intézmény egyik matematika szakos pedagógusát, Remeténé Orvos Violát pedig a három órás vizsga után kérdeztük. Portálunknak elmondta, nem volt könnyű az idei matematika érettségi. 

A szaktanár minden évben figyelemmel követi a feladatokat, akkor is, ha épp nincs végzős osztálya. Idén nem állt e megméretés előtt egyik tanítványa sem, ám speciális matematika tagozatos diákjaival korábbi évfolyamokra is beviszi az aktuális érettségi feladatokat.

Debrecen Fazekas gimnázium Aranyi Imre haon
Aranyi Imre igazgató bontotta fel a tételeket
Forrás: Czinege Melinda

A szaktanár úgy tapasztalja, a matematika érettségiről egyre inkább kiszorulnak a klasszikus trigonometrikus egyenletek és a logaritmus. Ezek leginkább alkalmazás szintjén jelennek meg a feladatokban. A tanulók egy részének jó eséllyel kihívást jelent, hogy az idei vizsgalapon több gondolkodtató, logikai feladat volt. Ezek megoldására nem elegendő a megszokott sémákat alkalmazni, hanem elő kell venni a kreativitást. 

Ez komoly és nagy feladat vizsgahelyzetben, de a pedagógus szerint üdvözlendő, hiszen fejleszti, előre viszi a fiatalokat. Remeténé Orvos Viola örömmel látta, hogy valószínűségszámítást is kértek.

Viszonylag új területként jelent meg érettségi elvárásként a kombinatorika, a gráfelmélet, és nem ritka a statisztika, valamint a diagramok elemzése. Hangsúlyozta, az eddigi visszajelzések alapján a fazekasos diákok jó eséllyel megbirkóztak a feladattal, az említetteket sokat gyakorolták.

A matekos megpróbáltatások után szerdán a történelem érettségi fölött kell győzedelmeskedniük a középiskolásoknak, ami bizonnyal sikerül, ha az elmúlt években megfelelő tudással vértezték fel magukat.

Debrecen Fazekas gimnázium haon
Tételosztás az egyik érettségiző osztályban
Forrás: Czinege Melinda

HaBe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában