Majális

2023.05.01. 14:50

A Gúthi erdő széléről már csak Szinyei Merse Pál hiányzott – fotókkal, videóval

Vonatra szállt, majd elterült Debrecen a Hármashegyalja zöldjében május első délelőttjén

Az idei első utasok vidáman vágtak neki a kisvonatozásnak

Forrás: Czinege Melinda

Kézitáska helyett hátizsákba pakolt, parfüm helyett kullancsriasztót pumpált magára, kikapcsolta a Wi-Fit, majd családjával a Zsuzsi vonatra ült hétfőn Debrecen majálisozó sokasága. 

A hosszú szünet után az erdei kisvasút épp a munka ünnepén állt műszakba, és fordult egyből kétszer is, hogy a Ruyter utcai megállóból a Hármashegyaljáig szállítsa utasközönségét. 

A Haon a helyszínre kicsit korábban érkezett, hogy tapasztalata szerint május 1. egyik legmeghatóbb pillanatát már beélesített objektívvel örökíthesse meg: a jellegzetes kürtszó után, ha a semminek is, de lázas integetésbe kezdtek az érkezők. Mintha mindenki a vidéki nagymamához jött volna, a mosolyra fakadó arcok az ismerős hely közel-távolának lelkes pásztázása után lassan kisimulni kezdtek.

Debrecen Zsuzsi haon
Az idei első utasok vidáman vágtak neki a kisvonatozásnak
Forrás: Czinege Melinda

Ahogy az utóbbi években lenni szokott, már a természetház mellett kialakított területen is gazdag programsorral állomásozhatott az erdei majális közönsége, akiket a népi fajátékok mellett táncház, kézművesasztal, a katonaság akadálypályája, kutyásbemutató és a néptáncos gyerekek műsora fogadott. 

Azok a rutinos kirándulók viszont, akik továbbra sem a kultúrdömpingben keresték a jeles nap méltó megélését, a ligetben állították fel bográcsaikat, vagy terültek el Szinyei Merse-módra a piknikkosaraik körül. Nemcsak a debreceniek választották a napra a Hármashegyalját, a négyéves Bálega Kriszti például anyukájával Nyíracsádról autózott ide, mint elmondták, nem először, de nem is utoljára. Papp Vince és testvére, Gergő a nagymamájuk gardírozásával kerültek fel, majd egy gyors fotó után le a Zsuzsi vonat mozdonyáról, ahogy Zsófi és Gréta is, akiket négy felnőtt és még három gyerek alkotta családjukkal szállított a zöldbe az erdei vasút.

Múló és eleven szokásokkal

Az erdei majális szervezője, Makóné Fogarasi Hajnalka elmondta, hogy a hagyományőrzés és az értékmentés tükrében szervezték a programokat, melyek részeként májusfát is ültetnek-díszítenek. 

A legnagyobb lelki ajándék, ha értéket teremtünk, legfőképpen, ha mindezt a családok és a gyerekek körében tesszük

 – fogalmazott.

Kíváncsiak voltunk arra is, milyen mélységű nyomot hagyott maga után a szocializmus és az elmúlt évtizedek majálisának gasztronómiai lúdtalpa, nevezetesen a pofa sör-sült kolbász papírtányéron – kombó. – Semmilyent – szögeztük le gyors pászta után, leltárazva a gigantikus felületű édességpultot, a vattacukor- és a fagyiárust, valamint a helyhez szervesen illeszkedő fabódés büfé mindig kiszámítható kínálatát.

Mulatni tudni kell, a debreceniek pedig nagyon is tudnak, összegeztünk induláskor, legyen szó városrészi mulatós csinnadrattáról, vagy abból épp a természet időtlen ölelésébe menekülve.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában