Közgyűlés

2023.04.28. 11:33

Több bűncselekmény volt tavaly Hajdú-Biharban, mint 2021-ben

A vármegyei önkormányzat pénteki ülésén számolt be a rendőrfőkapitány.

Az elmúlt esztendő adatait Gyurosovics József rendőrfőkapitány ismertette

Forrás: Bekecs Sándor

A vármegye közbiztonságának aktuális helyzete és a tavalyi év értékelése volt a fő téma a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének legutóbbi ülésén, április 28-án. Az elmúlt esztendő adatait Gyurosovics József rendőr dandártábornok, a vármegyei rendőrfőkapitánya prezentálta.  

– A 2022-es évnek úgy indultunk neki, hogy a világjárványt magunk mögött tudva visszarendeződhet minden a régi kerékvágásba. Azonban nem sokáig volt így, ugyanis február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát – kezdte beszámolóját. Kiemelte, a rendőrség munkáját a második világháború óta nem látott humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos teendők mellett a déli határon (erőszakosságában is) erősödő migrációs nyomás nehezítette. Az Hajdú-Bihar vármegyei határszakaszon pedig több mint 224 ezer ukrán állampolgár lépett be tavaly.  

Beszámolója alapján a vármegyében 2022 során az előző évhez képest 4,8 százalékkal nőtt a regisztrált bűncselekmények száma. A legnagyobb mértékű növekedés a balmazújvárosi (39,9 százalék) és a hajdúszoboszlói (18,1 százalék) rendőrkapitányságok illetékességi területén volt. A Debreceni Rendőrkapitányság illetékességi területén 7,8 százalékos, a Hajdúhadházi Rendőrkapitányságén 4,8 százalékos, a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságén pedig 3,9 százalékos emelkedés figyelhető meg. Csökkenés a hajdúböszörményi, a hajdúnánási és a püspökladányi kapitányságok illetékességi területén volt.

Nőtt a tulajdon elleni szabálysértések száma, melyek közül a lopások voltak legnagyobb arányban. A közlekedésbiztonsági helyzet vonatkozásában a személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számában 0,8 százalékos emelkedés figyelhető meg. A legtöbb az elsőbbségi szabályok megsértése miatt következett be. A halálos kimenetelű balesetek tekintetében azonban kedvező irányú elmozdulás történt, az előző évihez képest 12-vel kevesebb halálos baleset történt.  

Hajdú-Bihar Vármegye Év Rendőre-díjban részesült Vincze István rendőr ezredes, a Hajdúnánási Rendőrkapitányság vezetője
Forrás: Bekecs Sándor

2022-ben a migrációs nyomás növekedett, különösen a megbújásos és a járműben történő szállítás módszerével elkövetett embercsempészés nem várt mértékben növekedett. A közterületi jelenlét mértékét az illegális migrációval kapcsolatos fokozott közterületi jelenlét alakította, valamint az orosz-ukrán konfliktus kapcsán jelentkező menekülthullámmal összefüggésben felmerült rendőri feladatok befolyásolták.

Összességében elmondható, annak ellenére, hogy 2022. évben a bűncselekmények száma kis mértékben emelkedett, a vármegyében a kriminalitás helyzete stabil volt

 – tette hozzá a vármegyei rendőrfőkapitány.  

– Mind a koronavírus-járvány, mind a háború és a migráció kapcsán olyan kihívásokkal néztek szembe vármegyénk rendőrei, melyekre nem lehet felkészülni. De köszönhetően a jól szervezett munkának, az elkötelezett, szakmailag kiváló állománynak, Hajdú-Bihar vármegye rendőrei kiállták a próbát. Nem véletlen, hogy az ország legbiztonságosabb vármegyéje a hajdú-bihari. Mindez pedig jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy növelje a lakosok biztonságérzetét és egyúttal eltántorítson mindenkit a bűnelkövetésektől – méltatott Pajna Zoltán, a vármegyei önkormányzat elnöke. 

Pajna Zoltán, a vármegyei önkormányzat elnöke
Forrás: Bekecs Sándor

A folytatásban a képviselők döntöttek a Hajdúböszörmény-Hajdúvid-Hajdúdorog között húzódó, térségi jelentőségű kerékpárút engedélyes és kiviteli terveiről. A határozat értelmében ezen dokumentumok felhasználási jogát ingyenesen biztosítják Hajdúböszörmény és Hajdúdorog önkormányzatai számára. A Humán szolgáltatások fejlesztése Esztár és környező települések elnevezésű projektben mintegy 535 ezer 303 forintot csoportosít át a vármegyei önkormányzat a saját résztámogatásának maradványaiból Esztár önkormányzatának, a projekt konzorciumvezetőjének. Az átvezetett összeg fedezi a szakmai vezető bér- és járulékköltségeit.  

Forrás: Bekecs Sándor

Végezetül döntés született arról, hogy a vármegyei önkormányzat csatlakozik három határon átnyúló projekt szakmai megvalósításához. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás küldetés: kihívások és lehetőségek a régiók és közösségek számára elnevezésű programban az önkormányzat hozzáférést kapott a küldetés végrehajtási platformjához. Az így elért szolgáltatásokkal egyebek mellett éghajlati kockázatértékelésekre vonatkozó ismeretekhez és módszerekhez, valamint más régiókból származó bevált gyakorlatokhoz és a legújabb kutatási eredményekre vonatkozó információkhoz nyertek hozzáférést. A SinCE-AFC együttműködésben elkészül egy hiánypótló szakmai útmutató, amely a megyei fejlesztési dokumentumok kiegészítő elemeként segíti a megfogalmazott célok elérését, útmutatást biztosítva a vármegyében tevékenykedő szereplőknek a körforgásos gazdaság elemeinek minél szélesebb körű alkalmazásához. A közgyűlés az ennek alapját szolgáló szakmai dokumentumot fogadta el. Végül az előző hasonló tanulmányt is elfogadtak a közgyűlés tagjai. A Interreg Europe Program keretében megvalósuló RENATUR Városperemi nyílt térségek természeti örökségének hatékonyabb védelme elnevezésű projekt célja olyan tanulmányok, szakmai dokumentumok megalkotása, melyek a vármegye településeinek, közösségeinek a természeti tőke fenntartható hasznosítását, valamint a zöldinfrastruktúra fejlesztéseket illető kérdésekben nyújt útmutatást. 

Bekecs Sándor
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában