Együttműködés

2023.04.18. 14:01

Stratégiai megállapodás a betegek érdekében

A Debreceni Egyetem és a MSD Pharma Hungary Kft. klinikai vizsgálatokra irányuló stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

Dr. Isabel Marieluise Gruber, az MSD magyarországi ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ez a megállapodás új szintre emeli a közös munkát

Forrás: Kiss Annamarie

– Amikor 2013-ban az egyetem rektora lettem, egyik első intézkedésemként az addig meglehetősen koordinálatlanul zajló klinikai vizsgálatok rendszerét átalakítottuk. A Páll Dénes professzor úr által vezetett Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ megalakulása óta a helyzet alapvetően megváltozott. Lényegesen több és jobb minőségű klinikai vizsgálatokat tudunk végezni – emelte ki Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Hozzátette: az egyetem egyik fontos stratégiai iránya, hogy a klinikai kutatásokat fejlessze.

Az MSD a világ egyik vezető innovatív gyógyszeripari vállalataként több mint 130 éve végez fejlesztéseket az élet szolgálatában: a világ legnagyobb kihívást jelentő betegségei ellen fejleszt gyógyszereket és vakcinákat, hogy megmentse és élhetőbbé tegye a betegek életét.

Dr. Isabel Marieluise Gruber, az MSD magyarországi ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ez a megállapodás új szintre emeli a közös munkát. – Az MSD egyik fontos stratégiai iránya a portfólióbővítés, de emellett az onkológiai és az infektológiai jellegű klinikai vizsgálatok, a gyógyszerfejlesztések, ezen túlmenően pedig a kardiovaszkuláris megbetegedésekre irányuló kutatások is jelentősek. 

A Debreceni Egyetem kiváló lehetőséget biztosít ezeknek a kutatásoknak és fejlesztéseknek a kibővítésére, hiszen itt lehetőség nyílik a korai fázisú klinikai vizsgálatok elvégzésére is 

– fűzte hozzá. Az egyetemen jelenleg 26 aktív MSD vizsgálat folyik 141 beteg és 10 kutató bevonásával. A következő néhány hónap során három további vizsgálatot fognak elindítani. 

Az MSD Magyarországon jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet végez: országszerte 74 klinikai vizsgálat zajlik 278 helyszínen, 960 önkéntes beteg bevonásával. Innovatív gyógyszergyártóként az cég hazánkban az egyik legnagyobb K+F beruházó: évente mintegy 2-3 milliárd forintot fordít klinikai vizsgálatokra.

Prof. Dr. Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke a klinikai integrációról szólva elmondta, hogy a folyamat eredményeként a Debreceni Egyetem Klinikai Központja hazánk egyik legnagyobb klinikai betegellátó egységévé vált. – A betegellátás mellett magasan képzett szakemberek segítségével az oktatás és kutatás szolgálatában is állunk. 

Az integráció adott lehetőséget többek között arra is, hogy a klinikai vizsgálatok terén centralizációs folyamatot hajtsunk végre, melynek eredményeként a korai fázisú vizsgálatokat a legmagasabb szinten tudjuk megvalósítani 

– hívta fel a figyelmet.

Jelenleg 326 klinikai vizsgálat zajlik a Debreceni Egyetemen, amelyben 20 farmakológus orvoson kívül legalább 100 szakorvos vesz részt aktívan, az ő munkájukat pedig közel 250 szakdolgozó segíti. – Büszkeséggel tölt el, hogy a Debreceni Egyetemen a betegellátás teljes spektrumát le tudjuk fedni, a gyógyszerfejlesztésben pedig a legkezdetibb stádiumtól kezdve a törzskönyvezés előtti utolsó lépésig sikerül eljutnunk. 

Ez az együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy az MSD és az egyetem közötti kapcsolat továbbfejlődjön, ezzel pedig minden érintett fél jól jár: a betegek, és az orvosok is egyaránt 

– mutatott rá Prof. Dr. Páll Dénes, a DE Gyógyszer- és Élelmiszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában