A város napja

2023.04.11. 11:33

Kiderült, milyen nevet kaptak Debrecen kiscsikói – fotókkal, videóval

A csikókat debreceni diákok javaslatai alapján nevezték el a város napján.

Forrás: Molnár Péter

Kisiskolások és óvodások gyűrűjében mutatták be Debrecen városának két kancáját, illetve azok csikóit kedden, a város napján a Baltazár Dezső téren, ahol a kiscsikók névadó ünnepségét is rendezték. A Nonius-52 Álarc és a Nonius XV-53 Félszeg nevű tenyészkanca egy mén- és egy kancacsikónak adott életet, akik a Jelmez és Jeles nevet kapták.

Debrecen és a hortobágyi ménes sorsa folyamatosan összekapcsolódott, hiszen a hortobágyi puszta 25 ezer hektárja a cívisváros tulajdonát képezte. Debrecen adott lehetőséget, engedélyt arra, hogy a környékbeli gazdaközösségek ott lovaikat tarthassák, tenyészthessék, illetve maga a város lovai is itt kaptak helyet. 1828-tól 1944-ig Debrecen volt a hortobágyi ménesnek a fenntartója, ekkortól vált átgondoltabbá a lótenyésztés is. 

A városi tanács 1861-ben hozott egy olyan rendeletet, mely szerint Hortobágyon a cívisváros szükséglete számára kancacsaládokat kell kialakítani, szám szerint kilenc darabot – ismertette az előzményeket Boros Sándor, a Mátai Ménes vezetője. Elmondta, ebből egyetlen egy, a 4-es kancacsalád – ami 1872-ben egy Volga nevű kancával kezdődött –, mely vérvonalnak a leszármazottait sikerült megőrizni mind a mai napig.

Debrecen város genetikai örökségét jelenleg a Nonius-52 Álarc és a Nonius XV-53 Félszeg nevű tenyészkanca tartja életben a Mátai Ménesben. Ezt a kulturális és tenyésztési értéket a remények szerint sikerül stabilizálni a Hortobágy Nonius-81 Zsiga és a Hortobágy Nonius-73 Árnyas nevű apamének után februárban 11-én és 22-én született egy mén- és egy kancacsikókkal: utóbbi lesz az, amely továbbviszi ennek a kancacsaládnak a vonalát és történetét. 

A Jeles névre hallgató kiscsikót az Árpád Vezér Általános Iskola 3. b osztályának tanulói nevezték el, akik osztályfőnökükkel, Csigéné Lukács Judittal közösen részt vettek a névadó ünnepségen.

A két csikó, Jeles és Jelmez keresztelőszalagot kapott a nyakába, majd a névadó kisiskolások közös tánccal ünnepelték meg az eseményt.

PTZ

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában