Vadászat

2023.04.28. 09:03

Különleges trófeák Komádiban: egyszerre két őzbakban találtak gyöngyfogakat

Varga Balázs 37 éve vadászik, de alig néhány alkalommal találkozott ilyen különlegességgel.

A vadászok csak tisztításkor szembesültek vele, milyen trófeákat ejtettek Komádiban

Forrás: agrojager.hu

Ugyanazon a napon egyszerre két őzbakban is gyöngyfogat találtak Komádiban a Bihar Népe Vadásztársaság szakemberei. A Hajdú-Bihar vármegye déli részén tevékenykedő vadásztársaság a Sebes-Körös mentén gazdálkodik, mintegy 16 ezer hektáron – írja az agrojager.hu.

Varga Balázs, a Bihar Népe Vadásztársaság vadászmestere kiemelte, hogy az őzbak-vadásztatás április 15-én kezdődött, amely eddig hideg, csapadékos időt hozott. A külföldiek mellett belföldi vendégek is ellátogattak a társasághoz. Az őzbak-vadásztatásnak nem kedvez ez a hideg idő, de jól ismerik a területet, és a vendégek szívesen cserkelnek, vállalják a nehezebb körülményeket is.

Április 27-én úgy határoztak, hogy a Sebes-Körös bal partján is vadásztatnak, László István hivatásos vadász az egyik vendéget, míg a vadászmester a másik vendéget kísérte. Míg László István a Komádiban csak Belső-Iszapnak nevezett területrészt, addig Varga Balázs a régi vasút és a Körös gátja közötti területet járta be. Ő egy közel 500 grammos őzbak nyomában volt, míg István egy kisebb agancsost keresett.

Hűvös, szeles időben indultak el a vadászháztól, és a sikeres vadászat után bent, közös terítéket készítettek. Ekkor még nem sejtették milyen különleges őzbakokat hoztak be. A trófeákat a vadászatot követően azonnal kifőzték, és tisztításkor szembesültek vele, hogy egy gyöngyfogat viselő agancsost ejtettek el. László István ekkor szólt, hogy ő is talált egyet a saját őzbakjában. – Azt hittem, viccel a kollégám, hiszen 37 éve vadászok, de alig néhány alkalommal találkoztunk ilyen különleges trófeákkal  – mesélte Varga Balázs az agrojager.hu-nak. (A gyöngyfog bizonyos szarvasfajok sajátossága. A felső állkapocsban aránylag lazán elhelyezkedő, csökevényes szemfogakat értjük alatta. Ezek gömbölyű felületűek, amelyek a korral egyre kopnak, s általában sárgásra színeződnek. Borssok, kalap- és nyakkendőtűk, ékszerek készülnek a felhasználásával a vadaszszotar.com meghatározása szerint – a szerk.).

vadászat, Komádi, gyöngyfog
A Varga Balázs vadászmester és László István hivatásos vadász kíséretében elejtett trófeák Komádiban
Forrás: agrojager.hu

– A nagyobbik trófea 484 gramm súlyú, a kisebbik pedig 320 gramm. Számunkra is különleges élmény, hiszen mi nem is sejtettük, amikor vadászni indultunk, hogy 2023 ilyen különlegességet tartogat nekünk és vendégeinknek – tette hozzá Varga Balázs vadászmester.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában