Műalkotások

2023.04.10. 12:07

Egy letűnt kor emlékei Debrecen utcáin, terein - fotókkal

Városunkban számos művészeti alkotás mellett akár nap mint nap elmehetünk, és nem feltétlen figyelünk fel rájuk.

A Nap és a Hold találkozása

Forrás: Czinege Melinda

Ezek az alkotások már annyira megszokottak, olyannyira Debrecenhez tartoznak, hogy leginkább a hiányuk tűnne fel, ha egyik napról a másikra eltűnnének. A Hajdú Online fotósa, Czinege Melinda tett egy nagy sétát húsvétkor a városban és több alkotást is lefotózott. 

Az általa készített galériában megcsodálható többek között a Nagyállomás két mozaikja, Cs. Uhrin Tibor alkotása a Cívis utcán, amelyet közel 42 éve az MGM debreceni gyára Munkácsy Mihályról elnevezett szocialista brigádja tagjai helyeztek el az Újkertben, vagy akár Hincz Gyula: Az élet keletkezése és fejlődése című faliszőnyege az agrártudományi egyetem főépületének Nagytanácstermében. 

Ezen felül megcsodálható még Váró Márton szobrászművész a Vasbokor című alkotása, az Újkertben lévő tűzzománc-házszámtáblák a panelek falain, amelyeket Cs. Uhrin Tibor képzőművész alkotásaival díszítettek, és tettek egyedivé. De nem maradhatott ki az agrár domborművek vagy az agrár főépület előtti bika sem, valamint a műszaki kar homlokzata sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában