Pályázatok egész sora

2023.04.18. 17:33

Nemzetközi és önkormányzati támogatások segítik a debreceni civil szervezeteket

Idén 30 millió forint áll a pályázók rendelkezésére a négy alapban.

Petr Mares, a 22 éve létrehozott Nemzetközi Visegrádi Alap ügyvezető igazgatója, Merenics Éva projektmenedzser és Puskás István alpolgármester

Forrás: Kiss Annamarie

A Nemzetközi Visegrádi Alap nyújtotta lehetőségekről, valamint Debrecen önkormányzatának támogatásairól hallhattak információkat azok a debreceni civil szervezetek és intézmények képviselői, akik április 18-án, kedden délután a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Házban tartott találkozón részt vettek.

Az eseményen Petr Mares, a 22 éve létrehozott Nemzetközi Visegrádi Alap ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Merenics Éva projektmenedzser számolt be a V4-ek egyetlen intézménysített szervezetének pályázati lehetőségeiről. Elmondta, hogy a régióban, vagy a régiót érintő együttműködési projekteket finanszíroznak, alapvetően Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia területén, emellett kiemelt figyelmet fordítanak a nyugat-balkáni országokra. Ismertette, hogy az elmúlt több mint két évtized alatt mind területi megoszlást, mind összeget, mind az érintett szervezetek számát tekintve sok támogatást osztottak ki.

Mintegy 110 millió euró támogatást osztottunk ki, nagyjából 3000 egyéni ösztöndíjast támogattunk. A projektjeink több száz városban valósultak meg

 – mondta el. A projektmenedzser bemutatta az érdeklődőknek az Alaphoz tartozó pályázati sémákat, ismertette a hozzájuk kötődő kikötéseket, valamint beszélt arról is, milyen határidőkhöz kötődnek a pályázatok.

Fontos az új perspektíva

– A Nemzetközi Visegrádi Alap nyújtotta lehetőségek, a nemzetközi kapcsolatok építése remek továbbépítése lehet mindannak, amit mi Debrecenben, lokálisan évek óta közös munkával építünk – hangsúlyozta Puskás István alpolgármester a rendezvényen. Rámutatott, hogy a cívisvárosnak már most számos külföldi együttműködése, kapcsolata él, de kiemelte, hogy fontos új perspektívákat nyitni. – Nemcsak azért, hogy egy adott közösség és maga a város erősítse a nemzetközi kapcsolatait, hanem azért is, mert ezek a pályázati lehetőségek másfajta mentalitást hozhatnak – emelte ki. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a Visegrádi együttműködések remek tapasztalatot kínálnak, és kiváló alapot biztosítanak a még nagyobb volumenű pályázatok felé. 

Debrecenben elsősorban a városi vagy az országos pályázatokkal foglalkozunk, hiányoznak a városból azok a tudások, amelyek révén hozzá tudnánk férni sokkal nagyobb volumenű európai uniós pályázati forrásokhoz

 – jegyezte meg, hozzátéve, ilyen lehetőségeket megragadva a debreceni értékeket nemzetközi együttműködésekbe is be lehetne csatolni.

Puskás István beszélt arról is, hogy a cívisvárosi szervezetek idén is számíthatnak az önkormányzat támogatására, hiszen már április 3-a óta nyitott a jelentkezési lehetőség a Civil-, az Ifjúsági-, valamint a Kulturális Alapra, illetve a sporttámogatásokra vonatkozó pályázatokra. Idén 30 millió forint áll a pályázók rendelkezésére a négy alapban. A pályázatokat május 5-ig lehet benyújtani, a pályázati űrlap a civilpalyazat.debrecen.hu oldalon érhető el. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában