Koszorúzás

2023.04.14. 15:33

A magyar Függetlenségi nyilatkozat kiadására emlékeztek Debrecenben

A Debreceni Kossuth Társaság immár hagyományosan minden évben koszorúzási ünnepséget tart a jeles évforduló alkalmából.

Forrás: Molnár Péter

A Kossuth Lajos által kezdeményezett magyar Függetlenségi nyilatkozatot 1849. április 14-én mondta ki a debreceni országgyűlés, mely kinyilvánította a Habsburg-ház trónfosztását és Magyarország függetlenségét – e jeles alkalomból tartott koszorúzási ünnepséget a Debreceni Kossuth Társaság pénteken a cívisvárosi Szent József gimnáziumban.

– 1849. március 4-én Olmützben I. Ferenc József császár új alkotmányt készített a háború utánra, az úgynevezett oktrojált törvényt. Ebben Magyarországot megfosztja az 1000 éves alkotmányától, leválasztja a szerbeket, tótokat, Erdélyt, így hazánkat tartományi szintre süllyeszti. Kossuth erre válaszul kimondja a Habsburg-Lotaringiai ház trónfosztását – mondta el a Haonnak Jóga László, a társaság elnöke. Hozzátette: az elmúlt 300 év alatt valamennyi megkoronázott uralkodó soha nem tartotta meg a koronázási esküjét, hogy Magyarországot megvédje katonailag és a népet jólétben tartsa. 

Ha nem akadályozta volna meg a fejlődésünket, már a fejlett országok közé tartoznánk, ez trónfosztás más országok tájékoztatására is szolgált. Magyarország új államformáját Kossuth a nép által választott parlament kezébe tette, hogy az döntsön. Ám a magyar Függetlenségi nyilatkozat nem tudta megvalósítani azt, mint az Egyesült Államoké; I. Miklós 200 ezer fős serege leverte az igazságos és jogos szabadságharcunkat

 – tudatta.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában