Az autizmus világnapjára

2023.04.02. 14:00

A legszínesebb virágokkal kerek a világ – IV. Debreceni Kék Séta a világnapon

Az autizmussal érintett rejtőzködő családok bátorító példaképei lehetnek a vasárnapi programon részt vevők.

A több mint száz fő az Egyetem sugárúttól sétált a Demki Ifjúsági Házig az autizmus világnapján

Forrás: Kiss Annamarie

Kék krepp-papír szalagok lengedeztek egy színes társaság körül vasárnap délelőtt. A több mint száz fő az Egyetem sugárúttól sétált a Demki Ifjúsági Házig az autizmus világnapján, április 2-án. 

Az immár negyedik alkalommal megszervezett Debreceni Kék Sétán és az azt követő programokon a szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavarával élőkre és az őket támogatókra, a fejlesztési lehetőségekre kívánják felhívni a figyelmet.

– Ők a világ legszínesebb virágai, s a világ velük kerek. Tizennyolc éve mást sem teszek, mint hogy próbálom ezt megértetni a debreceniekkel – mondta a programsor nyitányán Papp Csaba önkormányzati képviselő. Hangsúlyozta, két egészséges gyermek édesapjaként még inkább tisztelettel tekint a jelen lévő örök szülőkre, akiknek a feladata, a mindennapi gondoskodása sosem ér véget. Köszönetet mondott a városnak a 18 év alatt elért eredményekért: ma több mint 150 gyereknek tudnak segítséget nyújtani. Az intézményi rendszerbe immár az egyházak is bekapcsolódtak. Arra kérte az eseményen részt vevőket, az autizmussal élő gyermekek szüleit, hogy legyenek képviselői az ügynek és bátorító példaképei a rejtőzködőknek. Azoknak, akik nem merik felvállalni a diagnózist, mert úgy gondolják, azzal megpecsételik a gyermekük sorsát, pedig épp a szemhunyással, a várakozással teszik ezt. A fejlesztés annál hatékonyabb, minél korábban kezdődik. 

Úgy fogalmazott, a diagnózis elfogadásával kapu nyílik a sokféle segítségre, támogatási lehetőségre. Elmondta, 260 gyermeknek biztosítottak ingyenesen tsmt-tornát.

A rendezvény Lövei Petra autizmussal élő művész hárfajátékával és párja, Vajda Dániel pánsípelőadásával, majd Tomi lufibohóc műsorával, arcfestéssel, valamint jótékonysági süti- és dísztárgyvásárral folytatódott.

A szervező Autizmus a Családban Debrecen Egyesület elnöke, Sipos Zsuzsanna maga is érintett, autizmussal élő fia, Dénes 13 éves. Az eseményen elmondta: a vásár bevételét arra fordítják, hogy az önkormányzat által biztosított helyiséget igazi találkozóhellyé alakíthassák és programokkal, vendégekkel, segítő szakértők előadásaival tölthessék meg. Az AOSZ Info-Pont debreceni iroda hamarosan átköltözik a Kishegyesi út 38. földszinten található helyiségbe.

 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában