Szolidaritás Mozgalom

2023.04.06. 13:22

A debreceni akkumulátorgyár építése mellett áll a debreceni közgyűlés új ellenzéki képviselője

Káposznyák István, a Szolidaritás Mozgalom elnökségi tagja a pártideológiákat nélkülöző önkormányzati munkát szorgalmazza.

Káposznyák István és Székely Sándor

Forrás: Bekecs Sándor

Káposznyák István személyében új képviselője lett a debreceni közgyűlésnek. A Szolidaritás Mozgalom elnökségi tagja pártideológiától mentes, a civil lakosság érdekeit képviselő önkormányzati munkát kíván végezni. Az általa képviselt szervezet célja, hogy a döntéshozók érvek, és ne érdekek mentén hozzanak a jövőt befolyásoló döntéseket.

Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje annak, hogy az önkormányzati munka hatékonyságát akadályozó, pártideológián alapuló véleményütköztetéseket és javaslatokat a közös, a lakosság érdekeit szem előtt tartó munka váltsa fel. A civileknek, civil szervezeteknek kell a helyhatóság munkájában részt venni a pártok helyett 

– fogalmazott a szervezet csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatóján Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom elnöke.

Káposznyák István az első politikus, aki a Szolidaritás Mozgalom színeiben kerül a debreceni testületbe. Mint elmondta, munkája során azt fogja keresni, hogy az adott döntés mennyiben szolgálja a debreceni polgárok érdekeit, életminőségét. – Ellenzékiként vagyunk jelen a közgyűlésben, de célunk felülemelkedni a jó pár éve jellemzővé vált „azért sem” politikán. Ezzel nem lehet közösséget, várost építeni – hangsúlyozta. Debrecen közéletét leginkább foglalkoztató CATL tervezett akkumulátorgyára kapcsán kiemelte: 

támogatják a beruházást, hiszen az munkahelyeket teremt, megélhetést és jelentős bevételek jelent a város és lakosainak számára, de a környezetvédelmi szempontok betartása mellett kell azt megépíteni. Emellett szorgalmazzák, hogy a bérezés meghaladja az ezer eurót, a dolgozók számára pedig megfelelő szakszervezeti képviselet álljon rendelkezésre.

– 2018-ban részt vettem egy Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintő térségfejlesztési koncepció kidolgozásában, amely lehetővé teheti, hogy a Déli Gazdasági Övezet vízigényeinek kielégítésére további 40-50 ezer köbméter vizet biztosítson, továbbá lehetővé tenné ötezer hektár termőföld öntözését is. Ezt tervezem a napokban Debrecen polgármesterének és a várost képviselő valamennyi országgyűlési képviselőnek bemutatni, az utóbbiakat szeretnénk közös tárgyalóasztalhoz is ültetni – mondta.

Bérlakásokkal új városrészt is építsenek ki!

Káposznyák István hangsúlyozta, a jelenlegi ingatlan- és albérletárak elviselhetetlen terhet jelentenek itt élő lakosoknak és az ide érkezőknek egyaránt. Meglátása szerint amennyiben a 2030-ra tervezett 35 ezer munkahely betelik, azzal jelentősen megnövekszik a város lakossága és ezzel együtt annak forgalma is, amely a közlekedés fenntarthatatlanná válásával fenyeget. Ezért az önkormányzatnak a bérlakásépítési programjával egy egész városrészt kellene kialakítania, az ott élők számára minden szükséges szolgáltatást – óvodák, iskolák, egészségügyi alap- és szakellátások, hivatalok – elérhetővé téve.  

Újságírói kérdésre a Szolidaritás Mozgalom képviselői hangsúlyozták: támogatják a gazdasági fejlesztéseket, mert azok az ország gazdaságát erősítik. Tisztában vannak az ellenzők aggodalmaival, ezért a felmerülő kérdésekben lakossági fórumot tartanak április 21-én, délután az Újkerti Közösségi Házban, ahol szakszervezeti vezetőkkel és energia-szakértőkkel beszélik át többek között az akkumulátor gyártás helyzetét is.

 BS

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában