Városszépítés

2023.03.06. 10:47

Újrahasznosított műanyagból készültek a Nagyerdőn az új padok és kukák

Esztétikus ülőalkalmatosságokkal és hulladékgyűjtőkkel bővült a Nagyerdő környezete.

Nem csak hasznosak és esztétikusak, de környezettudatos felhasználással készültek

Fotó: Czinege Melinda

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt célja a közterületek és zöldfelületek megújítása. Ennek részeként a közterületi utcabútorok – így a hulladékgyűjtő edényzetek és pihenő padok is – fokozatosan megújulnak városszerte. Ráadásul mindez környezettudatos módon, ugyanis egy fát sem kellett kivágni ehhez.  

A fenntartható városfejlesztés egyik kulcseleme a körforgásos gazdasági szemlélet. Ennek megfelelő innovatív megoldásokban gondolkodik az önkormányzat, így a Future of Debrecen mozgalom szakmai javaslatára már az elmúlt év végén elkezdődött a Bethlen utcán és az Egyetem sugárúton az újrahasznosított műanyagból készült padok és hulladékgyűjtők kihelyezése. Ezekből 50-50 darab került ki – tájékoztatott a Hajdú Online megkeresésére a debreceni polgármesteri hivatal. A lakosok szívesen fogadták a kezdeményezést, így az az idei évben is folytatódik. Ezúttal a város zöld tüdejét jelentő nagyerdei parkok környezetébe, illetve az Egyetem térre kerültek a recycling utcabútorokból.  

Olyan esztétikus, modern padokat és szemeteseket kapott a Nagyerdő, amelyek elkészítéséhez egyetlen fát sem kellett kivágni, és a megtermelt hulladék is csökkent, hiszen ezek az utcabútorok kizárólag olyan, már használt műanyagból készültek, amelyek ezekben a padokban új életet kapnak, és ismét napi használatba kerülhetnek

– emelte ki válaszában a hivatal. Az öntöttvas fémvázból és újrahasznosított kompozit anyagból gyártott utcabútorok előnye, hogy rendkívül szilárdak, strapabírók, korrózió- és UV-állók is, vízzel szembeni ellenállóságuk pedig jobb a hagyományos utcabútorokéhoz képest. Az Egyetem téren és a Nagyerdei körúton összesen 58 darab pad és 25 darab szemetes segíti a jövőben a városrész tisztaságának megőrzését. A telepítés tavasz elejéig tartott, minden darab a helyére került. A beruházás értéke mintegy nettó 26 millió forint. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában