Jubileumi ünnepség

2023.03.10. 17:25

Százötven éves az ország egyik legjobb középiskolája, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

Papp László: a Fazekast méltán nevezhetjük a debreceni közoktatás egyik koronaékszerének.

Papp László emléklapot adott át Aranyi Imre igazgatónak

Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium alapításának 150. évfordulóját ünnepelték pénteken a Csokonai Fórumban. A rendezvényen a névadó életútjáról Kunkli Attila, az intézmény egy tanára beszélt. 

Az iskola történetéből Aranyi Imre igazgató idézett fel kitartást igénylő vagy meglepő időszakokat. Szólt arról, hogy az 1873-mas alapítást 18 évnyi gondolkodás előzte meg arról, szükség van-e Debrecenben egy reáliskolára, majd újabb évek teltek el, mire önálló épületben kaphatott otthont a képzés, amelyet a kezdetektől túljelentkezés jellemzett. Beszélt a világháborús időkről, amikor hadikórházként szolgált a Hatvan utcai épület, az ötvenhatos politikai nyomásokról, az 5+1-es oktatáspolitikai tervről, miszerint öt nap iskola után, a hatodikat valamelyik gyárban gyakorlati munkával töltötték a diákok és arról is, hogy a szakközépiskolai képzést előtérbe helyezvén autószerelő műhelyet kívántak berendezni a pincében az akkori oktatási döntéshozók. Ehhez azonban semmi nem állt rendelkezésre az intézményben. Elhangzott, a hatvanas években vált koedukálttá az addigi fiúiskola. 

Az intézményvezető humorával könnyedebbé tett történetmesélés végén azt mondta a jelenlévőknek, hogy ha épp ráérnek, jöjjenek el a kétszázadik évfordulós gálára is.

Forrás: Czinege Melinda

Gazdagítja az iskolavárost

Papp László polgármester elmondta, a Fazekas alma matere volt Tóth Árpádnak, Kovács Pál olimpiai bajnok vívónak és Bosák Nándor római katolikus megyés püspöknek is. – A Fazekas az elmúlt másfél évszázadban olyan rangot vívott ki magának mind a városban, mind az országban, amely miatt méltán nevezhetjük a debreceni közoktatás egyik koronaékszerének. 

Nemcsak hazai, hanem nemzetközi kapcsolatai révén, ami az európai oktatási rendszerben is jól ismert név. 

Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a Debrecenben okuló fiatalok, minél több helyen méltó körülmények között nevelkedhessenek, tanulhassanak, több mint harminc közoktatási intézményt újítottunk fel, fejlesztettünk. A Fazekas két ütemben, 2012-ben és 2020-ban újult meg – fogalmazott a városvezető. Hozzátéve, a mai tizenévesek jelentik a jövőt, értük dolgoznak. 

Papp László emléklapot adott át Aranyi Imre igazgatónak, ezzel elismerve az intézmény tevékenységét, amellyel gazdagítja és erősíti az iskolaváros oktatási hagyományait, szellemi értékeit.

Együtt ünnepel „Csokonai Fazekassal”

Köszöntő beszédet mondott még Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerület szakmai vezetője is, aki hangsúlyozta, nagy büszkeség, hogy 2022-ben a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium az ország száz legjobb középiskolájának rangsorában a nyolcadik helyet tudja magáénak.

A gála folytatásaként a Csokonai Színház társulata első ízben adta elő Fazekas Mihály Lúdas Matyijának újragondolt verzióját. 

Gemza Péter színházigazgató ennek kapcsán elmondta, örömmel fogadta Aranyi Imre megkeresését a díszelőadás ötletével. Úgy fogalmazott: Saját tapasztalatból tudom, hogy amikor egy intézmény egy számára fontos ünnepségre készül, azokhoz a partnereihez fordul, akikben megbízik. Nagy megtiszteltetés társulatunk számára, hogy az ország egyik legjobb gimnáziuma méltó partnereként tekint ránk. Ahogy Fazekas Mihálynak jó barátja volt Csokonai Vitéz Mihály, úgy ünneplünk most jó barátként a gimnáziummal, a tantestülettel, az egykori és mostani diákokkal. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában