Életmentés

2023.03.08. 11:56

„Mentőre várnak” majd a debreceni buszok, ha valaki segítségre szorul

A DKV és a mentőszervezet együttműködik a még gyorsabb segítségnyújtás érdekében.

Tóth Szabolcs (balról), Nagy Annamária, a DKV kommunikációs munkatársa és Korcsmáros Ferenc beszéltek az együttműködés részleteiről

Forrás: Kiss Ananmarie

„Mentőre vár” felirat áll majd a járatszám helyett a jövőben a DKV járművein abban az esetben, ha valamely utasnak gyors ellátásra lesz szüksége; ez nem csak az arra járókat tájékoztatja, de a kiérkező mentőautó is hamarabb találja meg a helyszínt egy forgalmasabb szituációban. Egy hosszú távú együttműködés első lépesékent valósul meg a program, a részletekről Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója és dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója beszélt szerdán  Debrecenben, a Kistemplom előtti buszmegállóban tartott sajtótájékoztatón.

Kerestük a lehetőségeket az OMSZ regionális szervezetével együttműködve annak támogatására, hogy az esetlegesen bajba jutottak minél előbb segélynyújtásban részesüljenek. A debreceni helyi közösségi közlekedésben évente 80 millió utazás valósul meg, ez napi szinten is jelentős mennyiség, mintegy 200 ezer utazás. A nagy számok törvényéből adódóan többször találkozunk utasrosszulléttel a megállóban és út közben a járműveken is.

– Tavaly mintegy 200 esetben kellett hívni a mentőszolgálatot. Ilyenkor az egyik legfontosabb tényező az, hogy milyen gyorsan történik meg a segítség nyújtása – hangsúlyozta Tóth Szabolcs. – Ennek támogatására a járművekre ilyen esetekben a jövőben kiírjuk, hogy „Mentőre vár”. A megállókban és a járműveken tudjuk népszerűsíteni az OMSZ kampányait, melyek a lakosság figyelmét felhívják arra, adott helyzetben hogyan tudnak segíteni a rászorulóknak. Mindez csak kezdete egy hosszú távú együttműködésnek, további lehetőségeket keresünk még – tette hozzá a vezérigazgató.

Az életmentő app

Mint Korcsmáros Ferenc elmondta, eddig három olyan platformot találtak, ahol az utazókat tájékoztathatják arról, mit kell tenni, ha baj van, ha közterületen valaki hirtelen egészségi vészhelyzetbe kerül. Ezek egyike a „Mentőre vár ” felirat, aminek nagy szerepe lehet, ha valakinek perceken múlik az élete. – Ezt látva akár az ott lévő laikusok is bekapcsolódhatnak a segítségnyújtásba, továbbá a mentőegység vagy az intézkedő rendőrök helyzetét is megkönnyítjük. Számos figyelemfelhívó, ismeretterjesztő anyagot helyezünk el a DKV járművein különböző utastájékoztatók formájában, ahol az elsősegélynyújtással, a laikus újraélesztéssel, vagy bármilyen egészségi helyzettel kapcsolatos információt osztunk meg az utazóközönséggel. 

Harmadikként pedig, várótermi falakra, táblákra kihelyezett plakátokon népszerűsítjük az OMSZ „ÉletMentő” applikációját: ezen keresztül egy gombnyomással segítséget lehet hívni, emellett információkat ad például az újraélesztés lépéseiről, vagy épp arról, hol van a legközelebbi gyógyszertár vagy defibrillátor. Helymeghatározásra is alkalmas, így aki vendégként van valahol, pontosan meg tudja adni, hova kéri a segítséget

– sorolta a regionális vezető.

Tóth Szabolcs érdeklődésünkre elmondta, baj esetén a sofőr elsődleges feladata az utast olyan pozícióba helyezni, mely biztonságos és melyben az életmentést meg tudja kezdeni, ugyanakkor a járművön lévő rádión keresztül a diszpécserközpont felé jelzi az eseményt, onnan pedig riasztják a mentőket. A leggyakoribb eset amivel találkoznak, a rosszullét.

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában