Arany Napok

2023.03.02. 12:43

Iskolájuk névadójára emlékeznek a debreceni diákok és tanárok

Évtizedes hagyomány a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri feladatellátási helyén, hogy névadójuk születésnapján – március 2-án – veszi kezdetét az Arany Napok rendezvénysorozat.

Forrás: Kiss Annamarie

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján Denichné Hajdu Mónika Tímea intézményvezető hangsúlyozta, hogy a költő életére és munkásságára emlékezve csaknem két hétig tartó színes programsorozattal várják az iskolában tanuló kicsiket és nagyokat egyaránt.

Arany János újra és újra lenyűgöz, hiszen már maga a léte is egy csoda. Nyolc testvére halt meg egymás után, ő volt az első, aki életben maradt. Nem Debrecen szülötte, de egyetemista éveit a városban töltötte. Sokáig titkolta szülei előtt, hogy valójában nem tanító, hanem szobrász szeretne lenni. Később belekóstolt a színészetbe is, a költészettel azonban egészen későn kezdett foglalkozni. Igazi kulturális polihisztorként ő a bizonyíték arra, hogy tanulással mennyire sokra vihetjük

 – fogalmazott dr. Papp Csaba önkormányzati képviselő.

Papp Csaba
Forrás: Kiss Annamarie

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója lesz az Arany Napok központi témája. Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának főigazgatója, a programsorozat idei fővédnöke, izgalmas időutazásra invitálta a diákokat. – Arany és Petőfi két különböző karakterű ember volt, mégis megtalálták az egymáshoz vezető utat. Eljátszottam a gondolattal, hogy mi lett volna akkor, ha ők a XXI. században születnek, és egy iskolába járnak? Petőfi egy ilyen ünnepségen talán szavalna a közönségnek egy-két verset, aztán lehet még dalra is fakadna, Arany pedig inkább meghúzódna a hátsó sorban. Petőfi sportolna, és a telefonjába írná le a versötleteit, Arany inkább egy kapcsos könyvbe tenné ugyanezt – árulta el, majd versírásra, szavalásra és rejtvényfejtésre buzdította a diákokat.

Találjátok meg egymásban az értékeket, ahogy Arany és Petőfi tette – zárta végül gondolatait.

Az ünnepélyes megnyitót követően az intézmény oktatói és diákjai megkoszorúzták a költő szobrát az iskola előtt található Arany János téren. Az ünnepi héten évről évre állandó rendezvény az Arany Galéria képzőművészeti kiállítás, melynek keretében Varsányi Melinda és tanítványai tűzzománcképei, valamint Cseri Karolina ötvös ékszerei tekinthetők meg.
Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában