Kálvária

2023.03.02. 11:31

„Én most igazából nem is létezem” – mondja a debreceni Balogh Ferenc, akinek a hivatal a nevét „Balogra” javította

A debreceni Balogh Ferenc vezetéknevét a napokban megváltoztatta az anyakönyvi osztály, a kalamajka 10 milliós veszteséggel és végeláthatatlan adminisztrációs hercehurcával járhat.

Nem kis fejtörést jelent kijavítani a „javítást”

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Furcsa és egyben bizarr történettel kereste meg a Haont a napokban a debreceni születésű Balogh Ferenc. A férfi január végén kapott levelet a Polgármesteri Hivataltól azzal, hogy a vezetéknevéből az utolsó, „h”-betűt elveszik minden előzetes mérlegelés vagy figyelmeztetés nélkül. Az intézmény akkor arra hivatkozott, hogy Balogh József ükapja a következőképpen: Balogként szerepel a nyilvántartásban. – Ez egy százéves hiba – ezt a választ kapta telefonon a férfi, amikor utánajárt a számára észszerűtlen és az életét ellehetetlenítő intézkedésnek. 

Én és a 68 éves édesapám sem tudjuk felfogni a történteket, mivel a dédapám halotti bizonyítványában is „gh” szerepel a vezetéknévben

– magyarázta. Kérdésünkre beszámolt arról is, hogy a hivatal javaslatára neki kell névváltoztatási kérelmet benyújtania, amennyiben vissza szeretnék kapni az eddig használt Balogh nevet. Mivel minden, az új nevet tartalmazó okirat igényléséhez személyi igazolványra van szükség, Ferenc tehetetlen ezen a téren is: 

Én most igazából nem is létezem – tette hozzá.

Amellett, hogy semmilyen segítséget nem kapott az adminisztrációs kihívásokhoz, ügyét az is nehezíti, hogy sportegyesületének aláíróprogramját nem tudja használni, és ezzel – már most – 10 millió forintos veszteség érheti a szervezetet, mivel aláírás híján pályázni sem tudnak. Amikor Balogh Ferenc fellebbezéssel élt volna, Budapestre irányították a hivatalból, ahol szintén nem kapott érdemi választ – mindeddig.

Ferencet a debreceni polgármesteri hivatal nyomtatott levélben tájékoztatta, és ahogy – a már megszokott paragrafus-és és hivatkozásrengeteg utáni sorokban – fogalmaztak: a „javításról” – , a módosítása alapjául az 1913-ban született dédapa, Balog Ádám neve szolgál. Szó szerint idézzük: – Az Ön születési anyakönyvi bejegyzésében javításra került az Ön és édesapja születési családi neve, amely közhiteles anyakönyvi nyilvántartás alapján helyesen: „Balog”. Az értesítésben azt is leszögezik, hogy haladéktalanul cserélnie kell minden szükséges okiratot, az ügyintézéshez azonban anyakönyvi kivonat kell, amin Ferenc Balogh névvel szerepel. Igen ám, de a levélben az is szerepel, hogy az immár „hibás” születési anyakönyvi kivonatot egyidejűleg be is vonják az immár nemcsak „h” betű, hanem gyakorlatilag név nélkül maradt Ferenctől.

Elölről kell kezdenie

A szerencsétlenül járt férfit arról is megkérdeztük, hogy számításai szerint mivel jár anyagilag és ráfordított időben mindent megváltoztatni, amihez a nevére van szükség, mivel nemcsak ő, hanem négy családtagja is érintett a névváltoztatás ügyében. Pontos összeget még nem kalkulált, első lépésben a személyi igazolvány, a bankszámla, a jogosítvány, a TAJ- és az adókártya, és még tucatnyi hivatal felé kanyarodik tovább Baloghék, pontosabban egyelőre Balogék kálváriaútja.

Sokakat érinthet

Megkeresésünkre a polgármesteri hivatal közölte, hogy az elektronikus anyakönyvi rendszer használatát 2014 júliusától tette kötelezővé, melyben anyakönyvi események is nyomon követhetőek. Tudatták azt is, hogy mivel az elektronikus anyakönyv a családi kapcsolatokat is nyilvántartja, az adatokat az állami anyakönyvezés kezdetéig, 1895. október 1-ig  visszamenőleg kötelesek egyeztetni az anyakönyvvezetők.

Mint írják, az anyakönyv az ellenkező bizonyításáig közhitelesen tanúsítja a bejegyzett adatokat, illetve az anyakönyvbe bejegyzett adatok változását, mivel a helyes névviselés alapja a felmenők első anyakönyvi bejegyzése.  A hibás adatot hivatalból köteles kijavítani az azt észlelő anyakönyvvezető az elektronikus anyakönyvi rendszerben.

Ezt kell tennünk, ha értesítenek

Az anyakönyvi osztályt arról is kérdeztük, mi a teendő, ha ilyen határozatot kapunk. Az érintett személyt írásban tájékoztatja az anyakönyvvezető arról, hogy felmenői születési anyakönyvi bejegyzése alapján az ő anyakönyvi bejegyzését a helyes adatokkal rögzítették az elektronikus anyakönyvben, valamint a központi személyiadat- és lakcímnyilvántartásban.

Tájékoztatást kapunk arról is, hogy a születési családi és utónevünk megváltoztatását illetékmentes kérelemben bármely anyakönyvvezetőnél benyújthatjuk. Ezzel lehetőséget kapunk arra, hogy az eddig használt és az okmányainkban szereplő nevünket jogszerűen továbbra is viselhessük.

– A kérelmet a Budapest Főváros Kormányhivatala Állampolgársági és Anyakönyvi Főosztály Névváltoztatási és Anyakönyvi Osztálya bírálja el. Tapasztalataink alapján eddig minden névváltoztatási kérelmet engedélyezett – áll a tájékoztatásban.

Megtudtuk azt is, hogy az elmúlt évben több mint hatezer ügyfelet fogadtak személyesen, összesen több mint 32 ezer ügyet anyakönyveztek az elektronikus anyakönyvbe, tavaly pedig csaknem hatszáz, a cikkben szereplő ügyhöz hasonló ügyet intéztek. 

SZD

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában