Önkormányzat

2023.02.22. 14:33

Nem vesz részt a költségvetési vitában a Civil Fórum Debrecen Egyesület – reagált a Fidesz

A szervezet nem fogja megszavazni a közgyűlésen a költségvetési előterjesztést.

Gondola Zsolt Zoárd felszólalása egy korábbi közgyűlésen

Forrás: Napló-Archív

– A Civil Fórum Debrecen Egyesület történetében először döntött úgy, hogy Debrecen éves költségvetéséről szóló vitában nem vesz részt, nem tesz módosító indítványokat, ugyanakkor nem támogatja annak elfogadását – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Illés-Rácz Mariann, az egyesület elnökségi tagja. A képviselőnő döntésük indoklásában elmondta, nem állíthatja azt a költségvetés előterjesztője, miszerint a szén-dioxid kibocsátás csökkentését tekinti célnak, miközben támogatja a kínai gyárépítőt abban, hogy működésével 500 ezer tonnával növelje a város terhelését. Úgy véli, elfogadhatatlan, hogy a költségvetés az ipari terület továbbfejlesztését is finanszírozni kívánja.

– Tavaly felhívtuk arra a figyelmet, hogy jelentős a helyi adóbevételek kormányzati elvonása a szolidaritási alapba, ezért felkértük a polgármesteri vezetést, kezdeményezzen egyeztetéseket és szerezze vissza a város pénzét. Az érdekérvényesítés eredménytelen volt, így nem támogathatunk olyan előterjesztést, amely a helyi vállalkozók adójával a központi költségvetést gazdagítja – tette hozzá Gondola Zsolt, az egyesület elnöke.

Számos lépét tesz a város

A debreceni Fidesz-KDNP frakció reagált a Civil Fórum által elmondottakra. Emlékeztettek rá, hogy Debrecen közgyűlése 2022. júniusában egyhangúlag, ellenszavazat nélkül támogatta a Déli Gazdasági Övezet egészének közműinfrastruktúráját érintő fejlesztéseket. Ezen beruházások hosszú távú, éveken átnyúló fejlesztések, minden ott működő vállalat számára szükségesek. Mint írták, „ha igazán fontos lenne a szén-dioxid mennyiségének csökkentése a debreceni ellenzéknek”, akkor mindent megtennének az elektromobilitás fejlődéséért, mely magába foglalja az akkumulátorgyártást is.

Hosszan sorolták, milyen intézkedéseket tesz a város vezetése a fenntarthatóság érdekében. Többek közt véderdőket telepít és folyamatban van az Ültessünk 10 ezer fát Debrecenbe! program; a fák évek múlva 8 ezer gépjármű légszennyező hatását fogják kompenzálni. A Civaqua-programmal javul majd a mikroklíma, s rekreációs célokat is szolgál. A közintézményekben az önkormányzat jelentős energetikai fejlesztéseket is hajtott végre, s újbóli panelprogramot indít, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében is.

Az önkormányzat 2023-ban a központi költségvetésből 22,3 milliárd forint normatív és 9,6 milliárd forint beruházási támogatást kap, míg 6,5 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizet be, ennek megfelelően a szaldó plusz 25,4 milliárd forint – közölte a frakció.

PÁTZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában