Üres mandátum

2023.02.28. 16:04

Ilyen még nem volt: nem vette át a megbízólevelét a párbeszédes jelölt Debrecenben

A baloldali pártszövetség önkormányzati képviselőjelöltje nem jelent meg a bizottsági ülésen.

Kovács Tibor József kezében a megbízólevéllel

Forrás: Kiss Annamarie

A Gulácsi Anna halálával megüresedett mandátumot és az önkormányzati képviselői megbízólevelét adta volna át kedden délután a debreceni helyi választási bizottság az új jelöltnek.

Kovács Tibor József elnök az ülést felvezető beszédében elmondta, Gulácsi Anna Ilona a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért és a Magyar Szolidaritás Mozgalom jelölőszervezetek kompenzációs listájáról mandátumot szerzett önkormányzati képviselő 2023. január 21. napján elhunyt.

A választási eljárásról szóló törvény alapján a közös kompenzációs listát állító jelölő szervezetek a megüresedett mandátum betöltésére legkésőbb a mandátum megüresedésétől számított harmincadik napon jelenthették be a választási bizottságnál az eredetileg bejelentett kompenzációs listáról mandátumot szerző jelöltet

 – fejtette ki az elnök.

Hozzátette, a határidő lejártáig közös bejelentés nem érkezett. Mint arról a Haon is beszámolt, a bizottság február 22-ei döntésének értelmében a kompenzációs listán soron következő jelölt, Török Ferenc részére állították ki a megbízólevelet. A párbeszédes képviselőjelölt azonban nem jelent meg a keddi napon, hogy átvegye a mandátumot. Mint elhangzott, ilyen esettel ez idáig a választási bizottság nem találkozott.

– Ilyen esetben a jelölő szervezeteknek lehetőségük van az eljárási renddel megegyezően, ugyanezzel a harminc napos határidővel valaki mást jelölni a meglévő listáról. Ha nem történik meg szabályosan, vagy nem érkezik semmilyen érvényes jelölés, úgy a listán következő személy szerez mandátumot – ismertette Kovács Tibor József.

Danku Csaba aljegyzőtől megtudtuk, a korábbi harminc napos határidő alatt a négy szervezetből csak hárman küldtek jelölődokumentumot, ők Koppány Évát szerették volna képviselőként a városi közgyűlésben tudni. Azonban a Magyar Szolidaritás Mozgalom bírósági képviselete nem volt megoldva, így nem is tudtak volna érvényes jelölést tenni.
HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában