Konferencia

2023.02.24. 14:11

Debrecenben tanácskoznak a Kárpát-medence agrárszakos doktoranduszai

Molnár Dániel, a DOSZ elnöke

Forrás: Czinege Melinda

Az agrárképzést folytató hazai felsőoktatási intézmények csaknem kilencven PhD-hallgatója mutatja be kutatási eredményeit a Magyar Agrártudományi Doktoranduszok I. Szimpóziumán a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán február 24-én és 25-én. – A Doktoranduszok Országos Szövetsége 1994 óta látja el a doktori képzésben résztvevők érdekképviseletét és érdekvédelmét, emellett próbálunk a tudomány- és közösségszervezés területén is maradandót alkotni. A szervezet tudományos osztályai összekötik azokat a doktoranduszokat, akik azonos tudományterületen kutatnak. A konferencia kiváló lehetőséget kínál arra, hogy az agrárium területén kutatók megvitathassák a 21. század kihívásait – fogalmazott Molnár Dániel, a DOSZ elnöke a pénteki megnyitón.

A program az első hazai rendezésű, magyar nyelvű hibrid szimpózium, amely a Kárpát-medencében agrártudományokkal foglalkozó doktoranduszok számára nyújt lehetőséget a kutatások közötti együttműködésre, illetve az ipari partnerekkel való kollaborációra.

– Ha a jövőbe tekintünk, akkor a klímaváltozás kapcsán olyan éghajlati átalakulások várhatóak, amelyek alapvetően befolyásolni fogják a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés előtt álló feladatokat. Ez a konferencia egy fontos kezdeményezés, hiszen elindíthat egy olyan együttgondolkodást, amely ezt a kérdést komplexitásában tudja kezelni. A rendezvény alapvető feladata, hogy a jelenlévők ismerjék meg egymás kutatásait, és találják meg azokat a szinergikus pontokat, amelyeken közösen tudnak dolgozni. Minél szélesebb és komplexebb formában tekintenek egy adott feladatra, annál pontosabb megoldást fognak találni – hangsúlyozta prof. dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Csernoch László DE Debrecen haon
Prof. dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese
Forrás: Czinege Melinda

Jó kezekben

A Debreceni Egyetem agrárkarát huszonhárom fiatal kutató képviseli, állattenyésztési, növénytermesztési és élelmiszertudományi kutatási témákkal. – Az utánpótlásnevelés kulcskérdés. Számomra a doktoranduszok azt jelentik, hogy a mezőgazdaság jó kezekben lesz, ha végeznek, hiszen a saját tudásukat adják majd ahhoz, hogy a mezőgazdaság szereplői fenntarthatóbban és hatékonyabban tudjanak termelni 

– emelte ki prof. dr. Stündl László, a DE MÉK dékánja. Hozzátette: a mai világban létfontosságú, hogy a tudomány minden eszközzel támogassa a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, hozzájárulva a megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű élelmiszerek előállításához.

Hajdú Péter, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztályának elnöke kifejtette: a szimpózium fő célja egymás kutatásainak megismerése annak érdekében, hogy a későbbiekben különböző együttműködések is kialakulhassanak.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában