Megemlékezés

2023.01.10. 14:27

A doni katasztrófa magyar áldozataira emlékeztek a Honvédtemetőben

Koszorúzással emlékeztek Debrecenben a nyolc évtizeddel ezelőtti ütközetre.

Forrás: Kiss Annamarie

A 80 évvel ezelőtti doni katasztrófa alkalmából megemlékezést és koszorúzásokat rendeztek kedden délelőtt a Honvédtemetőben. Körülbelül százezer katona és munkaszolgálatos esett el, került fogságba vagy fagyott meg a doni harcokban – hangzott el a megemlékezésen.

Puskás István alpolgármester köszöntő beszédében elmondta, pontosan nyolc évtizede, ezekben az órákban: messzi orosz pusztákon, a Don mentén, -35 fokban több százezer magyar honvéd és munkaszolgálatos állt készenlétben, várta a bármelyik órában bekövetkező ellenséges támadást. Hozzátéve: erre a támadásra néhány napot kellett várni, ezen a napon zajlott az egységeknek a cseréje és néhány nappal később, 1943. január 13-án 9 óra 30 perckor megindult a szovjet csapatok támadása.

– Számos visszaemlékezés maradt meg ezekről a napokról, több százezer ember élte át ott a poklot, a fagyos hidegben, pontosan 80 évvel korábban. Ebből a rengeteg emberből alig 100-120 ezren tértek haza szeretteik közé, az anyaországba. Azt hiszem, talán nincs is olyan magyar család, akit így vagy úgy ne érintett volna a második magyar hadsereg doni katasztrófája. Ismerjük ezeket a történeteket, tehát nemcsak a dokumentumfilmekből, a történészi leírásokból, hanem ismerjük a családi legendákból: apáink, nagyapáink és dédnagyszüleink beszámolójából. Tehát, amikor emlékezünk, akkor nemcsak egy messzi, távoli eseményre gondolunk vissza, hanem nagyon sokak számára mind a mai napig ez az emlékezés: egy személyes történet – fogalmazott Puskás István.

A beszédet követen a jelenlévő szervezetek, intézmények képviselői letették koszorúikat az emlékműnél.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában