A hosszabb életért

2022.12.14. 14:00

Továbbra is elengedhetetlen az egészséges életmód népszerűsítése Hajdú-Biharban

Pályázat benyújtásáról és költségvetéseinek aktualizálásáról is tárgyal a megyei közgyűlés.

Pénteken ül össze újra a megyei önkormányzat közgyűlése, ezúttal Kabán

Forrás: Napló-archív

Rendhagyó módon Kabán tartja a következő ülését a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Képviselő-testülete. A pénteki közgyűlésen többek között a megye lakosságának elmúlt három évben jellemző egészégi állapotáról, az egészségromlást előidéző okokról, a szükséges tennivalókról, valamint a 2020., 2021. évi koronavírus-járvány elleni védekezésről, továbbá a megyei önkormányzat költségvetésének aktualizálásáról és a jövő évi tervekről is tárgyalnak a tagok.  

Elöregedő népesség

A koronavírus-járvány miatt a megyei önkormányzat az előző években nem tudta tárgyalni a megye lakosságának egészségi állapotáról – a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által készített – jelentéseket, így ez alkalommal az elmúlt három év adatai kerültek együttesen a közgyűlési tagok elé. Mindhárom évre vonatkozóan megállapítható, hogy Hajdú-Bihar megye a demográfiai viszonyait tekintve – hasonlóan az országos viszonyokhoz – elöregedő népesség jeleit mutatja, miközben a természetes fogyás vagy egyes halálozási mutatók kedvezőbbek az országos átlagnál.

A vezető halálozási okok továbbra is a keringési rendszer betegségei, a daganatos megbetegedések, míg harmadik helyen a légzőrendszeri megbetegedések állnak. Az adatok alapján az előterjesztés rámutat: elengedhetetlen az egészséges életmód népszerűsítése, az egészségügyi ismeretek terjesztése, komplex egészségfejlesztési programok megvalósítása az egyes helyszíneken adott helyi igényekhez és adottságokhoz igazodva. Fontos célkitűzés a rizikófaktorok korai felismerése és azonosítása mellett a szűrővizsgálatok népszerűsítése is, hiszen ezek a vizsgálatok lehetővé teszik a betegséget megelőző állapot vagy a korai stádiumú betegség felismerését, növelve ezáltal a kezelés eredményességét, jobb életminőséget biztosítva.

Nemzetközi konzorciumok

Az ülésen a közgyűlési tagok döntenek továbbá az önkormányzat idei költségvetésének aktualizálásáról, a jövő évi költségvetési rendelet elfogadásáig hatályban lévő és alkalmazandó átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet megalkotásáról, valamint a közgyűlés jövő évi ülésrendjének tervéről is.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nemzetközi tevékenysége kapcsán több országhatárokon átnyúló projektben vesz részt, és tart fent együttműködést külföldi partnerekkel. A közös munka során rendszeresen fogalmazódnak meg újabb ötletek, melyeket a projektfejlesztés fázisát követően be is nyújtanak különböző programok pályázati felhívásaira. A megyei önkormányzat az utóbbi időben több, a Duna Transznacionális Program első felhívása keretében benyújtani kívánt projektjavaslatokon dolgozott.

A pénteki ülésen két nemzetközi konzorciumban való részvételről is dönthet a közgyűlés. Az első – MUSAIR pályázatra keresztelt – projekt célja fenntartható megoldás teremtése a dunai régió hagyományos kézműves mesterségeinek és művészeteinek szabadtéri hozzáférhetőségének biztosítására és szélesebb körű népszerűsítésére egy különleges attrakció – a digitalizált kulturális tartalmakat AR segítségével bemutató mobil installációk – kialakítása révén, hogy növelje a dunai hagyományos örökség tudatosságát és megértését, és szélesebb körben mutassa be a dunai értékek sokszínűségét, a kortárs generáció és a hagyományos tudás és készségek közötti kapcsolatok erősítése által.

A második projekt témája – mely az SReST nevet viseli –, az innováció és a kreativitás erősítése a közép-európai turisztikai szektorban, mely által a partnerrégiók diverzifikáltabbá, ellenállóbbá és rugalmasabbá válnak, hogy alkalmazkodhassanak a globális turisztikai trendekhez. Cél a társadalmilag felelős „slow food” turizmus erősítése a dunai régióban.

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában